пʼятниця, 19 вересня 2008 13:18

Горбачов розкритикував Райс за її заклик об"єднатися проти РФ

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов заявив, що держсекретареві США Кондолізі Райс слід проявляти "більше спокою і відповідальності в своїх оцінках", подібних тим, які прозвучали в її заклику до Заходу об"єднатися проти Росії.

Так колишній радянський лідер прокоментував сказані Райс того ж дня у Вашингтоні слова про те, що "російські лідери порушили суверенітет та територіальну цілісність Грузії". Райс також назвала російську операцію в Грузії військовою окупацією і закликала Європу виступити разом з США єдиним фронтом проти "агресії Росії".

Горбачов відзначив, що зараз в цілому "не кращі часи в російсько-американських відносинах, але цей період пройде".

За словами Горбачова, керівникам держав необхідно "в будь-якій ситуації не розгублюватися та діяти", а в даному випадку "діяти - це і означає вести діалог".

"Треба не втрачати зв"язок і все-таки зберігати ту довіру, що зародилася ще в роки перебудови", - упевнений він.

У своїй промові Горбачов застеріг світ про загрозу "мілітаризації політичного мислення". Оцінюючи історичний відрізок, пройдений за два десятиліття, лідер СРСР відзначив, що світ не використав повною мірою переваги, отримані у зв"язку із завершенням "холодної війни", мільйони людей живуть на 1-2 долари в день, не маючи навіть чистої питної води, страждаючи від воєн і несучи тягар гонитви озброєнь.

"Не знайшовши відповідей на глобальні виклики, політики все частіше хапаються за зброю. Немає нічого абсурднішого та суперечливого здоровому глузду, накопиченому людством", - відзначив політик.

У промові він не став називати конкретних винуватців та давати детальніші оцінки подій, що сталися, і конфронтації Росії із Заходом після цього, відмітивши, що в світі спостерігається "дефіцит політичної волі та політичного лідерства".

Нагадаємо, що в четвер екс-президент США Джордж Буш-старший вручив екс-президентові СРСР Михайлу Горбачову медаль Свободи, засновану Національним конституційним центром США, за "завершення холодної війни", повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов розкритикував Райс за її заклик об"єднатися проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі