пʼятниця, 19 березня 2010 19:48

Горбачов написав книгу про те, як він "продавав країну"

Горбачов написав книгу про те, як він "продавав країну"

Екс-президент СРСР Михайло Горбачов представив свою нову книгу "Відповідаючи на виклик часу", присвячену рокам перебудови.

У виданні зібрані численні свідчення і документи про зовнішню політику часів розпаду СРСР, коли вдалося покінчити з протистоянням двох наддержав.

"Нехай усі дивляться, як ми" продавали "країну", - пожартував Горбачов під час презентації книги.

У книзі вперше опубліковані записи бесід та переговорів Горбачова з лідерами провідних світових держав, записи обговорень на Політбюро підсумків зустрічей з іноземними діячами, які дають уявлення про те, чим керувалися Горбачов і Політбюро, коли робили вибір на користь нового курсу у міжнародних справах. Тут багато невідомих фактів і епізодів, які, переконаний Горбачов, проливають світло на багато подій.

Особливу цінність, за його словами, становлять матеріали, які стосуються найбільш драматичних подій того часу: війна в Афганістані і виведення радянських військ, війна в Перській затоці ( "Буря в пустелі"), події у Східній Європі в останній період існування СРСР. Збірки текстів і документів обсягом понад 900 сторінок забезпечено іменними покажчиками і посиланнями.

Виступ Горбачова на презентації став спогадом подій тих років. Він висловив впевненість, що його книги можуть багато чого прояснити. Горбачов зізнався, що "це була велика робота", він "думав остаточно піти на пенсію", але зрозумів, що "ще будуть книги".

Він також зазначив, що стурбований рецидивами "холодної війни", яка на перший погляд закінчилася 20 років тому.

"З холодною покінчили, але знову на ті самі граблі наступаємо", - сказав він, нагадавши, зокрема, про нову військову доктрину США і спроби знову розділити світ "ракетами і базами".

Вести

Зараз ви читаєте новину «Горбачов написав книгу про те, як він "продавав країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі