середа, 24 березня 2010 10:42

Головний індійський маоїст вчинив самогубство

Головний індійський маоїст вчинив самогубство

Засновник індійського маоїстсько-марксистського підпілля Кану Санья покінчив життя самогубством.

За словами високопоставленого представника індійської поліції, 78-річний Санью повісився у себе вдома в селі Наксальбарі в штаті Західний Бенгал.

Відомо, що ідейний лідер повстанців-наксалітів (назва походить від рідного села Санья) страждав на хронічні захворювання нирок і простати. Останніми роками Санья виступав проти тактики терору, заявляючи про її безглуздість. На момент смерті він був генеральним секретарем нової марксистської фракції, до складу якої входять й інші лідери повстанців, які відмежувались від наксалітів.

У 1967 році Санья організував збройне повстання жителів села Наксальбарі. До 1969 року він уже очолював організований ліворадикальний повстанський рух наксалітів під егідою Комуністичної (марксистської) партії Індії. Партизанська війна продовжується досі, кількість її жертв перевищує десять тисяч.

Своєю метою повстанці бачать створення на території Індії "вільних зон" з комуністичним урядом. Наксаліти діють на території 20 з 28 індійських штатів, проте центри партизанського руху, в основному, розташовуються на території східних штатів Західний Бенгал і Андхра-Прадеш у так званому "червоному коридорі".

Індійські військові неодноразово проводили військові операції з метою придушення повстанського руху, проте видимих успіхів домогтися їм досі не вдалося. У лютому 2010 року повстанці запропонували уряду Індії провести переговори про мир, проте представники офіційної влади зажадали від них, щоб вони першими припинити бойові дії. У результаті переговори не проводяться.

Lenta.ru
Зараз ви читаєте новину «Головний індійський маоїст вчинив самогубство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі