Ексклюзиви
середа, 12 листопада 2008 09:27

Голодомор 1932-1933 років забрав життя 3,2 мільйонів українців

Голодомор 1932-1933 років забрав життя 3,2 мільйонів українців

За роки Голодомору 1932-1933 років в Україні загинуло 3,2 млн. осіб. Про це свідчать результати дослідження Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, оприлюднені 11 листопада.

Про це під час прес-конференції повідомив співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Омелян Рудницький.

"Ми змогли вийти на рівень визначення структури втрат, до нас це не було зроблено. Одночасно були враховані регіональні втрати й етнічний аспект ", - сказав він.

За даними, які навів Омелян Рудницький, за роки Голодомору в містах загинуло 940 тис. працездатного населення (у віці від 15 до 60), 262 тис. осіб похилого віку та 800 тис. дітей.

За даними НАН України, серед сільського населення загинуло 660 тис осіб працездатного віку, 242 тис. осіб похилого віку та 594 тис. дітей.

Високий шлюбний потенціал українського села вже ніколи не був відновлений

Також Рудницький повідомив, що за п"ять місяців 1933 року (з березня по липень) в Україні загинуло стільки ж людей, скільки померло за п"ять попередніх років.

За словами вченого, найбільше українців загинуло в Київській (майже 15% населення), Харківській областях, Молдавській Автономній Республіці, яка входила до складу України, а також у Вінницькій, Чернігівській, Одеській областях, найбільше українців загинуло в Донецькій області.

У свою чергу співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Людмила Слюсар, зазначила, що Голодомор в значній мірі зруйнував українське село, яке зберігало традиції української родини.

"Високий шлюбний потенціал українського села був зруйнований і вже ніколи не був відновлений. Це значить, що був зруйнований потенціал дітонародження, що в майбутньому призвело до зменшення кількості населення ", - сказала Людмила Слюсар.

Як повідомлялося, 22 листопада у Києві відбудеться Міжнародний форум до 75-ї річниці Голодомору. Голови восьми країн вже підтвердили свою участь у Форумі. 17 листопада розпочнуться регіональні поїздки Президента та проведення низки заходів у контексті відзначення 75-ї річниці Голодомору, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Голодомор 1932-1933 років забрав життя 3,2 мільйонів українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути