середа, 27 лютого 2008 09:56

Голлівудські сценаристи проголосували за підписання нового трудового договору

Члени Гільдії голлівудських сценаристів, які два тижні тому вирішили завершити страйк, що тривав 100 днів, проголосували за підписання нового контракту з кіностудіями, йдеться в заяві лідерів гільдії. Нагадаємо, 10 тисяч 500 членів Гільдії почали страйкувати в листопаді, вимагаючи збільшення виплат від продажів записів на новітніх носіях.

За підписання нового трирічного контракту проголосували 93,6% з 4060 голосуючих членів гільдії в Лос-Анджелесі та Нью-Йорку. За контрактом, термін дії якого подовжиться до 1 травня 2011 року, сценаристи отримуватимуть, зокрема, більше грошей з продажів відеозаписів, поширюваних на DVD, а також через Інтернет і мобільні телефони.

Прибуток від американської розважальної індустрії, за оцінками фахівців, становить близько 30 млрд доларів щорічно. Понад дві третини цієї суми – прибуток від продажів DVD: у 2005 році обсяг ринку відеопродукції для домашнього перегляду в США становив 24 млрд доларів.

За старим контрактом сценаристи отримували по 5% з кожного проданого відеоносія із записом фільму, авторами сценарію якого вони були. Така цифра була встановлена ще в 1985 році.

Попередній великий страйк американських сценаристів пройшов майже 20 років тому – в 1988 році. Акція тривала п"ять з половиною місяців і нанесла шоу-індустрії, яка є важливим сектором економіки США, збиток у 500 млн доларів. Збиток від нинішньому страйку, за оцінками деяких експертів, склав близько 2,5 млрд доларів.

Тим часом, на страйку сценаристів проблеми з голлівудськими профспілками не закінчуються. Гільдія акторів екрану незабаром починає свої переговори зі студіями з приводу умов нового трудового контракту. Вимоги акторів аналогічні вимогам сценаристів і режисерів, передає Ройтерз.

Термін дії нинішнього трудового договору з профспілкою, що налічує 120 тисяч кіно- і телевізійних акторів, закінчується в червні, і лідери Гільдії оголосили про намір зайняти жорстку позицію в майбутніх переговорах. Раніше відомі голлівудські актори, серед яких Джордж Клуні, закликали глав профспілкової організації відмовитися від страйку, передає РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Голлівудські сценаристи проголосували за підписання нового трудового договору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі