четвер, 25 жовтня 2007 12:22

Голлівуд у вогні (ФОТО)
5


Федеральне бюро розслідувань, пожежне управління каліфорнійського округу Оріндж і департамент лісництва штату дійшли висновку, що причиною пожеж в Сан-Дієго, збитки від яких склали $10 млн., став підпал. Загальні ж втрати Каліфорнії від вогню становлять понад $1 млрд. Як удалося з"ясувати CBS News, за інформацію про палія влада збирається оголосити винагороду -  $70 тис. Правоохоронні органи вже вилучили речові докази на двох передбачуваних місцях підпалів й провели обшуки в кількох будівлях. У Сан-Бернардіно одного підозрюваного заарештовано.

 
Другого поліцейські застрелили з міркувань безпеки: той кинувся бігти від офіцерів, які перевіряли, чи не розводить він вогонь.

 
У районі Сан-Дієго вже з"явилися чутки, що винуватцями стихійного лиха на півдні Каліфорнії стали іммігранти, які незаконно перетинали кордон з Мексикою в ніч з неділі на понеділок. Багаття, котрі вони залишили, й спровокували в деяких місцевостях пожежі. Проте основною версією виникнення пожеж в околицях міста голлівудських знаменитостей Малібу, що на півночі від Лос-Анджелеса, є розрив лінії електропередачі. Іскри від проводів підпалили чагарник, вогонь з якого вмить перекинувся на дерева. Серед причин, які спровокували виникнення пожеж, також називають спалах автомобіля. Начальник пожежної служби округу Оріндж відзначив, що вогонь вийшов з-під контролю через брак авіатехніки.

 
Однак тим часом вітер санта-ана, що здавався вічним, до четверга послабшав. Десятки вертольотів, скориставшись передихом між поривами 25 м/с, почали скидати на пагорби й  ліси, які горіли, протипожежну суміш.

 

З вогнем, що бушує четверту добу, намагаються впоратися дев"ять тисяч пожежників, які гасять 18 великих вогнищ. Їм на допомогу було направлено 2,6 тис. в"язнів місцевих тюрем під посиленою охороною. Одна з найстрашніших пожеж – в окрузі Оріндж – захопила більш як 8 тис. га. У Сан-Дієго стихія поширилася на 80 тисяч гектарів. Ущент згоріли 1500 житлових будинків і 25000 нежилих будов. Від початку тижня в штаті загинули 6 чоловік, ще 40, зокрема пожежники, отримали опіки або отруїлися димом.

Незважаючи на те, що ситуація залишається критичною, влада штату повідомила, що вперше за 4 дні пожежі послабили атаку й почали віддалятися від густонаселених районів. У 500 тисяч з мільйона евакуйованої Каліфорнії, що задихається від диму й не знімає масок, з"явилася надія повернутися додому. Багато хто з них чекає офіційного дозволу влади, нічого не знаючи про долю своїх котеджів та іншої власності. Деяким жителям пощастило більше: автовідповідачі на їхніх домашніх номерах працюють, отже, і будинки не звалилися.

 
Журналісти CBS News називають краєвиди покинутих міст апокаліптичними: цілком порожні вулиці без єдиного дерева, купи оплавленого металобрухту замість машин, будинки, від яких залишилися тільки камінні труби.

 
Біженців тимчасово розміщують в адміністративних будівлях і школах. Від 12 до 15 тис. чоловік залишаються на стадіоні Qualcomm Stadium в Сан-Дієго. За даними місцевої влади, у людей є все необхідне: їжа, вода і спальні приналежності. Крім того, на стадіон привозять свіжу пресу, а для того, щоб хоч якось зняти стрес, евакуйованим пропонують скористатися послугами масажиста. Охороняють біженців солдати національної гвардії.

 
Біженцями цими днями довелося стати й голлівудським зіркам – їхні особняки в Малібу горять не гірше, ніж ранчо й будинки на колесах.

 
Уже евакуювалися режисер Джеймс Кемерон, актриси серіалу "Друзі" Дженніфер Аністон і Кортні Кокс, актор Мел Ґібсон. Під загрозою розміщені на узбережжі Тихого океану будинки Барбари Стрейзанд, Річарда Ґіра, Вупі Ґолдберґ та багато інших.

 
Раніше повідомлялося, що під час пожежі згоріла одна з визначних пам"яток Малібу – замок  Кашан,  побудований у псевдоготичному стилі. Як з"ясувала The Independent, замок належав дочці колишнього міністра нафтової промисловості Ірану Ліллі Лоренс. Разом з особняком 79-річної "принцеси Ліллі", як її називають у Голлівуді, згоріли колекція живопису, зібрання особистих речей Елвіса Преслі і яйця Фаберже. Власниця замку, повернувшись на попелище у вівторок, заявила, що її не хвилює втрата майна: "Набагато сильніше я переживаю за наших хлопців в Іраку".

 
У четвер до Каліфорнії приїде президент США Джордж Буш, повідомила адміністрація Білого дому. У вівторок у Сан-Дієго вже прибув міністр національної безпеки країни Майкл Чертофф. Він пообіцяв місцевим жителям, що цього разу федеральна влада діятиме організованіше й виявить більше відповідальності, ніж під час повені в Новому Орлеані 2005 року. Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Голлівуд у вогні (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі