вівторок, 05 червня 2007 13:43

Голландських донорів хоронитимуть із знижкою

Одне з крупних похоронних агентств Нідерландів заявило про готовність надати значні знижки на свої послуги громадянам, що погодилися стати донорами органів після смерті.

Дослід, проведений недавно голландським Інститутом досліджень в області охорони здоров"я, зафіксував рекордне скорочення числа добровільних донорів в країні і значне зростання числа людей, що негативно відносяться до донорства.

В даний час про своє небажання записуватися в національний реєстр донорів заявляють більше 26% жителів Нідерландів. У 2004 році частка принципових супротивників донорства складала близько 13%. Зросло і число голландців, які не погодилися б на вилучення органів у померлих близьких.

Як наслідок, в країні скорочується число пересадок органів. Так, минулого року в Нідерландах було проведено 200 таких операцій, тоді як три роки тому - 228.

Серед інших пропозицій по популяризації донорства серед голландців - введення примусового запису в реєстр донорів (з правом відмовитися від донорства або підтвердити свою згоду), а також надання потенційним донорам податкових пільг. Крім того, в Нідерландах звучать заклики виділяти незареєстрованим як донори громадянам останні місця в листі очікування донорських органів в тому випадку, якщо пересадку буде потрібно їм самим, повідомляє BMJ.

Зараз ви читаєте новину «Голландських донорів хоронитимуть із знижкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі