субота, 17 травня 2008 15:34

Goldman Sachs прогнозує ціну нафти в 141 долар через землетрус у Китаї

Найбільший інвестиційний банк Goldman Sachs 16 травня скоригував власний прогноз на ціну нафти, заявивши, що вже в другому півріччі цього року ціна бареля досягне 141 долара проти раніше очікуваних 107 доларів.

Прогноз групи аналітиків було оприлюднено на тлі очікуваного зростання закупівель вуглеводнів Китаєм у зв"язку з руйнівним землетрусом і небажанням Саудівської Аравії збільшити видобування нафти попри прохання президента США Джорджа Буша.

Міністр нафти Саудівської Аравії Алі ель-Наймі повідомив, що не має наміру коригувати нинішні об"єми видобутку.

"На ціну нафти впливають багато чинників, і в найменшій мірі - попит і пропозиція. Вони сьогодні збалансовані", - заявив міністр на прес-конференції, що відбулася в Ер-Ріяді, у рамках візиту в країну президента США.

Волатильний нафтовий ринок відреагував на заяву новим ціновим рекордом - на нью-йоркській біржі NYMEХ (New York Merchantile Exchange) операції почали укладати за ціною в 127,82 долари за барель і ціни впали до 126,29 долари за барель на закритті лише після того, як уряд США заявив, що з 1 липня припинить на півроку закупівлю нафти для державного стратегічного резерву.

Адміністрація Джорджа Буша, починаючи з 2001 року, наростила стратегічний запас нафти до 702,7 мільйонів барелів з 540 мільйонів барелів; цього достатньо для підтримки економіки країни протягом 58 днів без імпорту вуглеводнів.

Проте поки не відомо, чи виявиться цей захід достатнім для того, щоб ослабити тиск на нафтовий ринок, який інвестори також використовують для хеджування ризиків, пов"язаних з ослабленням долара.

За оцінкою департаменту енергетики США, закупівлі до держрезерву складають лише 0,1% від сукупного нафтового ринку. Експерти вважають, що в ціні ф"ючерсів у 130 доларів за барель від 10 до 70 доларів закладено трейдерами Уолл Стріт.

Попри вражаючий ціновий стрибок, світовий попит на нафту не скоротиться, вважає група нафтових аналітиків Goldman Sachs.

Нагадаємо, що напередодні аналітик інвестиційного банку Goldman Sachs Аргун Мерті спрогнозував, що зростаючий попит на нафту швидше за все викличе "суперстрибок" цін, які перевищать 200 доларів за період від півроку до двох років.

Три роки тому, коли ціни на нафту трималися на відмітці 55 доларів за барель, Аргун Мерті вірно передбачив, що вони піднімуться вище 100 доларів. На початку цього року ціни вперше досягли цієї відмітки.

У всьому світі зростає попит на нафту, проте на першому місці в цьому відношенні стоїть Китай з його стрімким економічним зростанням, і - меншою мірою - Індія.

Зараз обидві ці країни все більше конкурують з США, Європейським союзом і Японією, які прагнуть отримати левову частку вироблюваної в світі нафти.

Зростання попиту на нафту проходить на тлі проблем, що продовжуються, в деяких країнах-виробниках: так, у Нігерії виробництво нафти впало після нових нападів бойовиків на нафтопроводи.

Крім того, експорт іракської нафти через північні райони Іраку скоротився через рейди турецьких сил, які наразі поновилися, проти курдських повстанців.

Зростанню цін на нафту сприяє також наближення літнього сезону, коли в США зазвичай збільшується рух на дорогах.

Економісти попереджають, що високий рівень цін на нафту позначиться на світовій економіці і, зокрема, призведе до зниження її зростання і збільшення інфляції, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Goldman Sachs прогнозує ціну нафти в 141 долар через землетрус у Китаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі