середа, 14 листопада 2007 09:10

Глобус Адольфа Гітлера продали на аукціоні за 115 тисяч доларів

Глобус Адольфа Гітлера проданий на аукціоні в Сан-Франциско за 115 тисяч доларів. Спочатку експерти припускали, що цей лот піде з молотка за суму, яка коливається в межах від 15 до 20 тисяч доларів.

Покупець - 78-річний житель Сан-Франциско Роберт Прайтайкін заявив, що він не міг не купити цей глобус, оскільки це - "предмет, який постійно пильно вивчала найзліша людина на планеті". Прайтайкін приятелює з продавцем глобуса - американським ветераном Другої світової війни Джоном Барсамяном, передає ИТАР-ТАСС.

Барсамян знайшов глобус 62 роки назад - через декілька днів після капітуляції гітлерівської Німеччини - в розбомбленій альпійській резиденції фюрера "Орлине гніздо" в горах над баварським містом Берхтесгаденом. Ветеран, якому зараз 91 рік, разом із глобусом продав також пакет військових документів тих років, які дозволили йому вивезти цей предмет в США. У дозволі вказане наступне: "Один глобус, мова - німецька, походження - резиденція "Орлине гніздо".

У колекціонерів знаходяться декілька глобусів, що нібито належали Гітлеру, відзначають експерти. Проте сумніви в достовірності відсутні лише відносно того, який був знайдений колишнім американським солдатом. Автентичність глобуса підтверджує також фотографія, на якій американський військовослужбовець Джон Барсамян з глобусом у руках усередині гітлерівської альпійської резиденції.

Ветеран впродовж 60 років зберігав глобус у своєму будинку під Сан-Франциско. Про його походження він розповідав лише друзям, да і то, коли ті самі його питали. За словами Барсамяна, він вирішив продати глобус для того, щоб передати його новому власникові всю його історію і знов розповісти світу про те, як армії союзників здобули перемогу над гітлерівською Німеччиною.

 

Зараз ви читаєте новину «Глобус Адольфа Гітлера продали на аукціоні за 115 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі