вівторок, 22 січня 2008 11:28

Глобальне потепління зупинилося, а через 50 років наступить льодовиковий період - учені

Температура на Землі майже не росте останні десять років, тому планеті вже не загрожує прогнозоване деякими ученими глобальне потеплення, вважає завідуючий лабораторії космічних досліджень Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії РАН Хабібулло Абдусаматов.

"Протягом всього минулого десятиліття, з 1998 року, світ не нагрівся. Це підтверджують дані зарубіжних колег про те, що протягом 2007 року глобальна температура на Землі практично була не вища за температуру 2006 року і в цілому була ідентична температурам 1998-2006 років. Це служить ще одним доказом того, що Земля в 1998-2005 роках вже пройшла пік глобального потепління", - сказав Абдусаматов.

За його словами, протягом останніх десяти років концентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі виросла більш як на 4%, а потепління земного клімату практично припинилося. Це підтверджує теорію "сонячної" природи глобальних змін клімату нашої планети, оскільки в цей період помітно скоротилася кількість сонячної енергії, що надходить у верхні шари атмосфери.

На думку Абдусаматова, глобальна температура на Землі протягом останніх десяти років повинна була б підвищитися як мінімум на 0,1 градуса за Цельсієм, якби вона безпосередньо залежала від рівня концентрації вуглекислого газу в атмосфері.

За його словами, в поточному році глобальна температура на нашій планеті рости не буде.

На думку ученого, підвищення рівня парникових газів є не причиною глобального потеплення, а природним наслідком зміни сонячної світимості. Тому прийдешнє пониження глобальної температури відбудеться навіть у тому разі, якщо антропогенний викид вуглекислого газу в атмосферу досягне рекордного рівня.

За його словами, до середини нинішнього сторіччя людство чекає новий "льодовиковий період".

"До середини XXI століття наступить новий малий льодовиковий період типу маундерівського, оскільки кількість випромінюваної Сонцем енергії з 90-х років поволі йде на спад і досягне мінімуму нинішнього 200-річного циклу орієнтовно 2041 року. Термічна інерція Світового океану, правда, дещо віддалить процес глибокого "охолодження" планети, і початок глибокого похолодання припаде на 2055-2060 роки, яке триватиме десятки років", - відзначив Абдусаматов.

Землянам варто чекати не танення льодів, а, навпаки, поступового наростання "льодової шапки" на планеті. Людству належить пережити серйозні економічні, соціальні, демографічні наслідки глобального похолодання, оскільки воно безпосередньо торкнеться інтересів більше 80% населення Землі, вважає учений, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління зупинилося, а через 50 років наступить льодовиковий період - учені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі