понеділок, 05 травня 2008 13:32

Глобальне потепління загрожує фауні Центральної Америки

Не менше 540 видів ссавців, рептилій і птахів Панами знаходяться на межі зникнення. З таким тривожним попередженням виступив панамський комітет з навколишнього середовища.

У прийнятій ним в кінці минулого тижня заяві міститься заклик до влади "поставити під повну заборону нелегальне полювання" в країні, а також терміново розробити програму захисту флори і фауни.

У свого роду "червону книгу" цієї громадської організації Панами внесено 57 видів тварин і 268 видів птахів, яким загрожує найбільша небезпека в результаті безконтрольної діяльності людини. Серед них - ягуари, колібрі, орли.

А в сусідній Коста-Ріці фахівці б"ють тривогу з приводу негативного впливу на розвиток ссавців глобального потепління клімату.

Багато мешканців тваринного світу масово гинуть в найбільш жаркий час починаючи з 70-х років минулого століття, - відзначив коста-риканський учений.

За його словами, в центрі тропічної науки, розташованому в лісовому заповіднику Монтеверде, з"ясували, що відповідальність за ці "злочини" лягає перш за все на кліматичні катаклізми природи. Наприклад, такий вид отруйного гриба, як "Batrachochytrium dendrobatidis" стає все більш агресивним саме під впливом глобального потепління.

Прикладом такої "агресивності" Алан Роундс назвав повне знищення двох рідкісних видів жаб на коста-риканській території: "золотої" і "блазенської".

Згідно з офіційними даними, принаймні 2 тисячі з майже 6 тис з видів фауни, що мешкають на планеті, знаходяться на межі зникнення. У Коста-Ріці цей тривожний список вже поповнили 23 види, зокрема одна з рідкісних "золота" жаба, підкреслив Алан Роундс. Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління загрожує фауні Центральної Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі