понеділок, 31 березня 2008 19:27

Глобальне потепління приведе до переселення 130 мільйонів чоловік

Майже 130 мільйонів чоловік в Бангладеш, Індії і Пакистані стануть вимушеними переселенцями в найближчих 90 років через глобальну зміну клімату, мовиться в доповіді професора Індійського технологічного інституту в Мадрасе Судхира Челли Раджана.

"Південноазійський регіон може зіткнутися з наслідками кліматичних змін, серед яких, - зростання рівня моря, а також засухи, які супроводять скорочення запасів прісної води (через танення льодовиків) і нестабільність мусонів", - мовиться в доповіді, поширеній міжнародною природоохоронною організацією "Грінпіс".

За прогнозом учених, подальше глобальне потеплення на 4-5 градусів приведе до танення льодовиків і зростання рівня світового океану на 1-5 метрів. Жертвами цього процесу стануть в основному жителі прибережних регіонів, розташованих нижче 10 метрів над рівнем моря.

Більше всього постраждають від нього жителі Бангладеш, значна частина території якої знаходиться в зоні ризику. Тут проживають більше 70 мільйонів чоловік, і з великою вірогідністю вони спрямуються до благополучнішої Індії, вважає учений.

У Індії під загрозою затоплення опиняться удома і угіддя жителів побережжя Західної Бенгалії, штату Андхра-прадеш і Тамілнад.

Не меншу небезпеку представляють засухи, які виникнуть через танення льодовиків, що живлять велику частину річок в найгустіше населених районах на півночі країни.

Серйозну загрозу представляє глобальне потепління і для унікальних екосистем.

"Екологічна стабільність мангрових лісів і коралових рифів опиниться під загрозою", - затверджує автор доповіді.

Екологи з технологічного інституту в Мадрасі вважають, що поки що не пізно зупинити ці негативні процеси, якщо скоротити викиди парникових газів в атмосферу. Це дозволить уникнути загострення соціальних проблем через потік біженців, що перевершує за масштабами переселення 1947 року після розділу Британської Індії на Індію і Пакистан, повідомляють Подробиці.

Зараз ви читаєте новину «Глобальне потепління приведе до переселення 130 мільйонів чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі