понеділок, 16 липня 2007 19:28

Глави МЗС арабських країн обговорять ситуацію в Палестині та Лівані

Рада Ліги арабських держав (ЛАД) на рівні глав МЗС проведе 30 липня в Каїрі екстрену нараду, присвячену ситуації в Палестині та Лівані, повідомив журналістам помічник генсека ЛАД з політичних питань Ахмед Бен Халі.

За його словами, на засіданні обговорюватимуться результати і перспективи діяльності комісії з просування арабської мирної ініціативи.

Арабська мирна ініціатива, схвалена ЛАД на березневому саміті в Ер-Ріяді, пропонує Ізраїлю вважати близькосхідний конфлікт врегульованим за умови звільнення територій, зайнятих в 1967 році, і справедливого рішення проблеми палестинських біженців на основі резолюції Генассамблєї ООН, яка визнає їх право на повернення в межі сучасної єврейської держави.

Останнє екстрене засідання міністрів закордонних справ ЛАД пройшло 15 червня в Каїрі. Глави МЗС тоді підтвердили необхідність відродження мирного процесу на Близькому Сході і відновлення переговорів по всіх напрямах.

Тоді ж було ухвалено рішення про створення комісії із з"ясування обставин трагічних подій в секторі Газа, де на початку червня розгорілися збройні міжпалестинські зіткнення, в результаті яких радикальний рух ХАМАС повністю захопив контроль над ситуацією в цьому районі. Багато прихильників руху ФАТХ, лідером якого є голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас, були вимушені покинути сектор Газу.

На півночі Лівану в кінці травня почалися зіткнення ліванської армії з бойовиками невеликого екстремістського угрупування "Фатх Аль-Іслам". За цей час в боях загинули, щонайменше, 100 ліванських солдатів. На вимогу ліванського командування здатися бойовики відповідають відмовою. Входити на територію табору армія не може і тому тримає його в кільці блокади, ведучи час від часу артобстріл позицій ісламістів, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Глави МЗС арабських країн обговорять ситуацію в Палестині та Лівані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі