понеділок, 27 жовтня 2008 12:48

Глави країн Африки розділять владу Мугабе і Тсвангіраї

Лідери Південної Африка зустрічаються в Хараре в понеділок, щоб спробувати таки укласти договір про поділ влади між президентом Робертом Мугабе та лідером опозиції Морганом Тсвангіраї та врятувати економіку Зімбабве від занепаду.

Головний представник президента на переговорах каже, що самміт має вивести з безвиході переговори щодо контролю над головними місцями у кабінеті в об"єднаному уряді, заснованому угодою від 15 вересня.

SADC скликало самміт, боячись, що план встановлення об"єднаного уряду має викритися після тижнів безрезультатних розмов між ZANU-PF та двома фракціями Руху до демократичних змін.

Інфляція виходить з-під контролю

Договір поділу влади є ключовим у будь-яких зусиллях витягнути Зімбабве з політичної та економічної кризи. Інфляція виходить з-під контролю, а нестача їжі та палива найбільш розповсюджені в колись процвітаючій країні.

Політичні аналітики кажуть, що результат залежить від того, наскільки сильним буде натиск SADC на Мугаба та Тсвангіраї, щоб змусити їх піти на компроміси.

Тсвангіраї програв Мугабе на президентських виборах 29-го березня. Мугабе виграв другий раунд, після того, як Тсвангіраї вибув з гри, заявляючи, що його прибічників залякували та жорстоко з ними поводилися.

Опоненти та Артур Мутамбара, лідер малої фракції MDC підписали угоду про формування об"єднаного уряду минулого місяця після виявлення підтримки з боку колишнього президента Табо Мбекі.

Тоді партії вступили у боротьбу за контроль над міністерствами.

Джон Мукамбе, ветеран політичної критики, та критик Мугабе, каже, що самміт у понеділок зазнає поразки, якщо лідери SADC традиційно підтримають Мугабе, який обіцяє створити свій власний уряд, якщо Тсвангіраї не піде на компроміс щодо кабінету, повідомляє Yahoo!News.

Довідка:

ZANU-PF - Зімбабвійський африканський національний союз - патріотичний фронт.

SADC - Південно-африканське об"єднання розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Глави країн Африки розділять владу Мугабе і Тсвангіраї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі