вівторок, 27 березня 2018 18:45

Глава Одеської ОДА Степанов попросить Кабмін профінансувати ремонт дамб і шлюзів на Дунаї

Глава Одеської ОДА Степанов попросить Кабмін профінансувати ремонт дамб і шлюзів на Дунаї
Максим Степанов шукає гроші для ремонту дамб і шлюзів на Дунаї. Фото: Riafan

Губернатор Одеської області Максим Степанов має намір звернутися до Кабінету міністрів за фінансуванням ремонту дамб і шлюзів на Дунаї. Про це глава ОДА заявив в ході виїзної наради в Вилкове.

За словами Степанова, тільки так можна захистити жителів регіону від підтоплень. Мове йде про Ренійський, Кілійський та Ізмальський райони регіону.

"Ці роботи можуть фінансуватися тільки з державного бюджету. З резервного фонду Кабінету міністрів або з Міністерства екології. Наступного тижня ми проведемо засідання комісії ТЕБ та НС і подамо відповідні документи ", - заявив Степанов.

Протяжність дамб уздовж Дунаю становить близько 200 км. Зараз аварійними є 10 ділянок дамб і п'ять шлюзів.

"Цим спорудам по 70 років. Якщо їх прорве, збитки від такої катастрофи можуть становити мільярди гривень ", - підкреслив Степанов.

Згідно з прогнозами Укргідрометцентру, в цьому році максимальний рівень води під час весняної повені на українській частині Дунаю буде значно вищий від середніх багаторічних показників. Рівень води в районі міста Вилкове вже досяг позначки в 157 см, що перевищує перший пороговий рівень (155 см). При такому рівні води відбувається підтоплення низинних частин міста.

Під загрозою підтоплення перебувають 30 населених пунктів Одеської області. У зоні ризику - понад 100 тисяч жителів.

В Одеській області сформовані 24 аварійні бригади для ліквідації можливих аварійних ситуацій на водних об'єктах. Співробітники ДСНС вже готові до евакуації місцевих жителів, а поліція посилила патрулювання міста.

У разі затоплення регіону загрожує не тільки соціальна, а й техногенна катастрофа. На потенційно небезпечній до затоплення території проходить труба, яка доставляє газ до Болгарії, а також стоять опори ліній електропередач. Всього для проведення робіт необхідно 117 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Глава Одеської ОДА Степанов попросить Кабмін профінансувати ремонт дамб і шлюзів на Дунаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі