понеділок, 02 лютого 2009 12:01

Глава МАГАТЕ: Не можна поводитися з Іраном як з ослом

Глава МАГАТЕ: Не можна поводитися з Іраном як з ослом
Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Мухаммед аль-Барадеї впевнений в необхідності прямого діалогу між США та Іраном. Про це він заявив в інтерв"ю тижневику Newsweek.

"Протягом останніх шести років я постійно говорю про те, що політика побудови довірчих відносин між Заходом - особливо США - та Іраном повністю провалилася, - відзначив генеральний директор МАГАТЕ. - Ми не просунулися ні на йоту".

На думку аль-Барадеї, це відбувається через відсутність прямого діалогу між Вашингтоном і Тегераном.

"Президент (США Барак) Обама заявив, що готовий почати діалог з Іраном, що базується на взаємній повазі і без попередніх умов", - продовжив він. "Але я вважаю, що це дещо запізніле рішення", - підкреслив глава МАГАТЕ.

З Іраном, вказав він, не "можна поводитися як з ослом, використовуючи політику батога і пряника".

Все, що відбувається в регіоні є "змаганням за вплив на Близькому Сході"

Все, що відбувається в регіоні є "змаганням за вплив на Близькому Сході", вважає аль-Барадеї. За його словами, Іран прагне укріпити там свою роль як ключового гравця. "Вони (іранці) бачать, що якщо ви маєте технології, які дозволяють виготовити ядерну зброю в короткий термін, то це дає вам силу, престиж і безпеку", - сказав аль-Барадеї.

Коли в Тегерані чули від попередньої американської адміністрації розмови про зміну режиму в Ірані, про "вісь зла", то іранські керівники робили все для того, щоб захиститися, додав він.

Відповідаючи на питання про те, чи вдасться налагодити з Іраном діалог, керівник МАГАТЕ висловив думку, що "потрібно спробувати" зробити це. "Він може і не почати працювати, але я знаю, що більшість іранців хотіли б нормальних відносин між своєю країною та США, особливо це молоді люди, які хочуть бути частиною міжнародного співтовариства", - підкреслив аль-барадеї, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Глава МАГАТЕ: Не можна поводитися з Іраном як з ослом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі