середа, 04 червня 2008 17:40

Генсек ООН закликає дослідити зв"язок між біопаливом і кризою продовольства

Необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, яким чином виробництво біопалива впливає на ціни на продовольство в світі. Про це 4 червня заявив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун на саміті у Римі, присвяченому зростанню цін на продовольство і загрозі голоду.

"Ми повинні активніше проводити дослідження і аналізи, що стосуються біопалива. Воно є одним з чинників, котрі викликають продовольчу кризу, проте потрібно точно визначити, наскільки сильно біопаливо впливає на ціни на продовольство", - цитує його слова Інтерфакс-Україна.

Генсек ООН нагадав, що світова продовольча криза - це "битва, якої ми не маємо права програти. Голод - наш ворог, який провокує повстання і нестабільність".

На саміті ООН не могли не згадати про біопаливо: в умовах дорогої нафти минулого року велика частина приросту урожаю кукурудзи пішла на виробництво не продуктів харчування, а етанолу.

В той же час низка експертів і ЗМІ вважає, що звинувачення виробників біопалива у продовольчій кризі на тлі постійних цінових рекордів на нафту пояснюються страхом нафтотрейдерів перед конкуренцією з боку екологічно чистого палива.

Саме тому вони старанно "наганяють хмари", одночасно піднімаючи ціни і намагаючись утримати завойовані позиції на ринку енергоресурсів.

На користь такої версії говорить і той факт, що сама Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) неодноразово погрожувала зменшити інвестиції в нафтовидобуток і понизити обсяги постачань нафти, якщо США і Європа продовжать упроваджувати біотехнології, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Генсек ООН закликає дослідити зв"язок між біопаливом і кризою продовольства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі