понеділок, 14 квітня 2014 12:46

Генсек НАТО закликає Росію зупинитися і не робити світ небезпечним

Генсек НАТО закликає Росію зупинитися і не робити світ небезпечним
newsru.co.il

Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен заявив, що у Росії зараз є вибір: припинити агресію проти України, відвести війська і почати працювати над відновленням довіри до себе в світі, або ж опинитися в абсолютній ізоляції.

За словами генсека, анексія Криму підірвала всі основи співпраці з РФ. Сьогодні Росія говорить і веде себе "як ворог".

Він зазначає, що на фоні вторгнення в Україну, російська пропаганда звинувачує НАТО в порушенні обіцянки від 1990-го року не розширюватися за рахунок Східної і Центральної Європи.

"Росія постійно стверджує, що такі обіцянки в конфіденційному порядку начебто дали колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль і міністр закордонних справ Ганс-Дітріх Геншер, а також держсекретар США Джеймс Бейкер. Але в 1990 році обговорювалося лише об'єднання Німеччини. Питання з розширення НАТО тоді не стояло на порядку денному", - пригадує Расмуссен.

Він додає, що Москва сьогодні силою хоче нав'язати свої бажання Києву, змушуючи його стати федерацією і визнати втрату Криму.

"Росія хоче диктувати Україні, яким повинен бути її вибір, вимагаючи оголошення нейтралітету, який гарантуватиме безпеку Москви. Це суперечить основному принципу євроатлантичної безпеки, згідно з яким будь-яка країна має право обирати собі союзників", - додає він.

Генсек зауважує, що Росія не демонструє бажання дійсно почати діалог між усіма сторонами. Оскільки її армія досі зосереджена на кордоні України.

"Якщо Росія щиро хоче почати діалог, вона повинна зробити перший крок і відвести війська від кордону України. Інакше діалогу не буде, буде лише диктат", - зауважує Расмуссен.

Він додає, що подальша агресія проти України занурить Росію в ще глибшу міжнародну ізоляцію.

"Світ стане небезпечним і непередбачуваним. Я звертаюся до Росії із закликом, я її прошу про деескалацію", - заявляє він.

Зараз ви читаєте новину «Генсек НАТО закликає Росію зупинитися і не робити світ небезпечним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі