понеділок, 13 вересня 2010 10:33

Генпрокуратура хоче викинути росіян з українського алюмінієвого гіганта

Генпрокуратура хоче викинути росіян з українського алюмінієвого гіганта

Генпрокуратура України добивається повернення в держвласність найбільшого вітчизняного виробника алюмінію - Запорізького алюмінієвого комбінату (ЗАлК).

За інформацією газети "Дело" рішення про націоналізацію підприємства може бути прийняте вже в жовтні.

Як пише видання, Господарський суд Києва в наступному місяці розгляне позов Генеральної прокуратури про повернення ЗАлКа Фонду держмайна.

Генпрокуратура вимагає визнати недійсними договори про продаж 68% акцій підприємства компаніям, підконтрольним російським бізнесменам на чолі з Олегом Дерипаскою.

Оскаржується продаж акцій як російському "АвтоВАЗ-Інвесту" Віктора Вексельберга в 2001 році, так і подальший їх перепродаж у 2006-му році кіпрській Velbay Holdings Ltd, підконтрольній Дерипасці.

Покупців звинувачують у невиконанні інвестзобов"язань.

Так, при первісній продажі комбінату, російська сторона брала на себе зобов"язання погашення у повному обсязі боргів з іноземних позик.

Однак, за твердженням прокуратури, зроблено це не було.

Зокрема прокуратура звинувачує інвесторів у тому, що вони не проводили виплат по кредиту, узятому комбінатом у 1997 році, коли ЗАлК знаходився ще в держвласності.

Мова йде про 76 млн.доларів, взятих на купівлю обладнання в Італії. Профінансував цей захід державний Укрексімбанк, з яким і мав повертати борг новий власник.

Однак, як зазначається у матеріалах розслідування, нові власники обслуговувати цей кредит відмовилися.

У свою чергу, відповідачі зазначають, що згідно до судового рішення кредитний договір було визнано недійсним. Вони також нагадують, що підприємство не отримало обіцяного пільгового тарифу на електроенергію, внаслідок чого підприємство працювало у збиток.

Водночас, навіть якщо комбінат буде націоналізовано, то державі буде непереливки. Справа в тому, що прокуратура опротестовує лише право володіння на 68% пакет акцій. А згідно до українського законодавства, держатель 30% пакету акцій має право блокувати збори акціонерів.

Зараз ви читаєте новину «Генпрокуратура хоче викинути росіян з українського алюмінієвого гіганта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі