четвер, 31 січня 2008 15:22

Генетики отримали сперму з жіночих ембріонів

Фахівці на чолі з Карімом Наїрнією, професором біології з Університету Ньюкасла, в 2007 році змогли перетворити узяті у чоловіків клітини кісткового мозку на сперматозоїдів, а зараз учені повторили аналогічний експеримент, тільки із стволовими клітинами жінок.

І на даний момент група учених добивається права створювати сперматозоїди з клітин кісткового мозку, узятих у жінок. Якщо це вдасться, їхній метод стане більш практичним, ніж при використанні ембріональних кліток.

В той же час доктор Робін Лоуелл-Бедж, експерт по стволових клітинах і визначенні статі з лондонського Національного інституту медичних досліджень, сумнівається, що експеримент вдасться: "Перешкодить наявність двох Х-хромосом. Більш того, необхідно, щоб гени з Y-хромосоми пройшли мейоз".

А Бразільська група учених на чолі з доктором Іриною Керкис з Інстітута Бутантан в Сан-Пауло стверджує, що їй вдалося отримати з ембріональних стволових клітин самця миші одночасно сперматозоїди і яйцеклітини. Хоча учені поки не продемонстрували, як потрібно запліднити отримані таким чином яйцеклітини, щоб породити на світ життєздатне потомство.

Відзначимо, що в даний час британський парламент обговорює поправки до закону 1990 року про запліднення і ембріологію людини. Від уряду вимагають включити в закон дозвіл в майбутньому використовувати яйцеклітини і сперматозоїдів, вирощені в лабораторії із стволових клітин, повідомляє DailyTelegraph.

Зараз ви читаєте новину «Генетики отримали сперму з жіночих ембріонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі