четвер, 25 вересня 2008 14:30

Гей-фестиваль в Боснії закидали каменями

При зіткненнях поліції і хуліганів на відкритті п"ятиденного гей-фестивалю в столиці Боснії і Герцеговини (БіГ) Сараєво поранено дев"ять чоловік. Про це повідомили представник боснійської поліції, передає РІА Новости.

В середу ввечері в Сараєво в будівлі Академії мистецтв була відкрита перша в БіГ виставка, присвячена культурі одностатевій любові. Експозицію склали картини, мультимедійні інсталяції і скульптури відповідної тематики.

Напередодні відкриття близько 80 чоловік, переважно молодих людей з числа футбольних фанатів, зібралися біля Академії і почали викрикувати погрози в адресу учасників заходу, а потім почали кидати камені у бік гостей виставки, що зібралися.

Масовим зіткненням прихильників і супротивників гей-культури запобігла поліція, яка розсіяла хуліганів. За повідомленням правоохоронних органів, всі постраждалі в результаті інциденту були доставлені в міський клінічний центр. Сім з них після надання першої медичної допомоги були відпущені по будинках, ще двоє отримали серйозніші пошкодження.

Поліція відзначає, що серед доставлених в лікарню були один журналіст, один письменник і один поліцейський, а також гість фестивалю з Данії, за підозрою в організації безладів затримано вісім чоловік.

"Забезпечення нашої безпеки знаходиться на високому рівні. Подія красномовно говорить про ситуацію в Боснії і Герцеговині, це суспільство настроєне гомофобно і ксенофобно, і показує, наскільки ми закриті і консервативні", - прокоментувала акцію хуліганів організатор виставки Маша Бузіч.

Раніше проведення гей-фестивалю засудило ісламське співтовариство Боснії і Герцеговини, на думку якого цей захід ображає релігійні відчуття мусульман, особливо тим, що проводиться в священний місяць Рамадан.

Зараз ви читаєте новину «Гей-фестиваль в Боснії закидали каменями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі