пʼятниця, 14 вересня 2018 20:23

"Газпрому" доведеться заплатити" - експерт про рішення Стокгольмського арбітражу

"Газпрому" доведеться заплатити" - експерт про рішення Стокгольмського арбітражу
Михайло Гончар: рішення швецького суду було сумнівним з самого початку. Фото: KievNews

Відміна рішення суду округу Свеа - це логічний та очікуваний крок.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт з енергетики Михайло Гончар, коментуючи рішення швецького суду, який призупинив виконання вироку Стокгольмського арбітражу.

"Це була просто спроба "Газпрому" блокувати дії "Нафтогазу" щодо арешту активів через борг у 2,6 мільярди доларів. Рішення Апеляційного суду округу Свеа було ситуативне і просто на кілька місяців загальмувало незворотне. "Газпрому" доведеться сплатити кошти на користь "Нафтогазу". Рішення швецького суду було сумнівним з самого початку. Українська сторона вдалась до відповідних дій. Але процес оскарження вимагає певного часу. Зараз бачимо, як все стало на свої місця", - пояснює він.

Росіяни побавились кілька місяців, потішили себе надіями, вважає експерт.

"Вони намагались подати вирок суду округу Свеа як повноцінну відміну рішення Стокгольмського суду. Але гроші все одно доведеться виплачувати. Рішення арбітражу - обов'язкове до виконання", - говорить Михайло Гончар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" хоче видобувати 2 мільярди кубів газу в рік

На його думку, "Нафтогаз" все робить правильно.

"За ініціативою української сторони активи "Газпрому" арештовані у Нідерландах, Великій Британії та Швейцарії. Треба йти ескалаційним шляхом і посилювати тиск на російську сторону. Наприклад, "Нафтогаз" може арештувати трубну продукцію, що знаходиться у чотирьох європейських портах. Вона призначена для будівництва "Північного потоку-2" (газопровід в Європу, що хоче побудувати Росія в обхід України. - Gazeta.ua). Так ми завдамо ще одного удару по "Газпрому" та ускладнимо будівництво газопроводу", - додає експерт.

28 лютого арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. У грудні торік суд прийняв ще одне рішення на користь Києва — про постачання палива для України. Наша країна домоглася 4,63 мільярда доларів компенсації за двома судовими справами. Усю суму "Нафтогаз" не отримає, бо має заборгованість перед "Газпромом" за поставлене 2014-го паливо. У підсумку росіяни мають сплатити 2,6 мільярда доларів.

13 червня Апеляційний суд округу Свеа задовольнив клопотання "Газпрому" і призупинив виконання вироку арбітражу на території Швеції.

"Нафтогаз" у свою чергу оскаржив призупинення процедури стягнення.

Зараз ви читаєте новину «"Газпрому" доведеться заплатити" - експерт про рішення Стокгольмського арбітражу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі