середа, 30 травня 2007 18:35

Газовані напої пошкоджують ДНК

До такого несподіваного висновку прийшов Пітер Пайпер з університету Шеффілда, провівши серію дослідів в своїй лабораторії.

Багато проблем, пов"язаних з віковими змінами або зловживанням алкоголю, такі, як цироз печінки і хвороба Паркінсона, виявляється, можуть викликатися і звичайними прохолодними шипучками. Вони містять речовину, шкідлива дія якої, на думку Пайпера, до цих пір недооцінювалася.

Йдеться про бензоате натрію (E211), широко поширеному консерванті в харчовій галузі, схваленому усілякими відповідними органами в різних країнах.

Пітер Пайпер, професор молекулярної біології і біотехнології, перевірив дію бензоата натрію на живі клітини дріжджів і відкрив, що це з"єднання ушкоджує важливу область ДНК в мітохондріях.

Таким чином, вважає учений, норми змісту E211 в харчових продуктах слід переглянути, провівши більше досліджень. Він вважає, що існуючі методи визначення шкоди від бензоата натрію - некоректні і не враховують описаного вище відкриття. Особливо турбується Пайпер про дітей, які споживають газовані напої у великих кількостях, повідомляє Мембрана.ру.

Зараз ви читаєте новину «Газовані напої пошкоджують ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі