субота, 09 серпня 2008 15:20

Газова галузь України - на межі техногенної катастрофи

Газова галузь України - на межі техногенної катастрофи

Обставини, що склалися у газовій галузі України, близькі до техногенної катастрофи, заявив в інтерв"ю "Дзеркалу тижня" генеральний директор ТОВ "Газекс-Україна" Віталій Демьянюк.

"За об"єктивними оцінками, середній рівень зносу газорозподільної системи в країні - 55-60%. Десята частина газових мереж зношена повністю. У 2007 році на мережах зафіксовано більше 12 тисяч аварійних ситуацій. Обставини, що склалися, без перебільшення близькі до техногенної катастрофи", - відзначив В.Демьянюк в суботньому номері газети.

Крім того, за словами експерта, серйозною проблемою, з якою зараз стикаються підприємства газопостачання, є відтік кадрів.

"Середня зарплата по облгазах - 1529 грн. Зарплати у промисловості вищі, ніж у нас, на 500 грн. Транспортники і зв"язківці отримують на 700 грн. більше, держчиновники - на 1200 грн. Як результат, звільняються фахівці, які пропрацювали в газовому господарстві десяток років, отримали високу кваліфікацію і досвід", - пояснив він.

На його думку, це призводить до того, що з кожним місяцем в галузі падає рівень кваліфікації кадрів на тлі їх загального дефіциту.

"Штати обл і міськгазів зараз укомплектовані в кращому разі на 60-70%", - підкреслив В.Демьянюк.

Він також звернув увагу, що сьогодні у всіх учасників ринку є повне розуміння того, що галузь знаходиться в складному положенні і потребує негайних кроків з відновлення.

"Необхідно, щоб розуміння трансформувалося в конкретні дії Кабміну і НКРЕ з виведення газорозподілу з кризи", - сказав експерт.

"Держава, перш за все, повинна виступити в ролі ефективного регулятора газового ринку, створити умови для притоки інвестицій і нових технологій. Населення і бізнес повинні зрозуміти, що природний газ - це товар, який коштує грошей, а його доставка - ринкова послуга", - підкреслив фахівець, повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Газова галузь України - на межі техногенної катастрофи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі