понеділок, 31 березня 2008 14:58

Газопровід Nord Stream подорожчав до 7,4 мільярдів євро

"Газпром" поміняв свою оцінку майбутньої вартості газопроводу Nord Stream, який в 2010 році має зв"язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Вартість Nord Stream може скласти близько 7,4 млрд євро - цю суму "Газпром" вказав в меморандумі до підготовлюваного випуску єврооблігацій.

Раніше компанія обмежувалася прогнозом вартості "понад 6 млрд євро". Nord Stream AG, оператор будівництва і майбутній власник труби, був ще обережнішим - "понад 5 млрд євро". Тільки голова ради акціонерів Nord Stream, колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер оцінив недавно вартість проекту в 8 млрд євро.

Всі акціонери мають профінансувати 30% вартості проекту (2,22 млрд євро). 70% оператор газопроводу приверне у вигляді позик.

Майбутня протяжність Nord Stream - 1200 км. Проект розбитий на два етапи, кошторис указується для всього проекту.

Перша вітка труби потужністю 27,5 млрд кубометрів газу в рік повинна бути здана в 2010 році. Перші постачання передбачається почати на початку 2011 року. Правда, одного разу старт постачань вже зміщувався. Будівництво ще не почалося. Недавно воно було відкладене на півроку (до літа 2009 року) через тривалі узгодження з країнами, по територіальних водах і економічним зонах по яких має пройти газопровід.

Потужність другої, паралельної вітки також складе 27,5 млрд кубометрів в рік, план по здачі - 2012-2013 роки (під запуск гігантського родовища Штокманівське в Баренцовому морі).

Nord Stream AG заснована в 2005 році. Основний акціонер - "Газпром" (51%). 49% поділили німецькі BASF та E.On, але 9% з їхнього пакету недавно викупила голландська Gasunie. NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Газопровід Nord Stream подорожчав до 7,4 мільярдів євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі