середа, 21 травня 2008 16:16

Газ для населення може подорожчати з 1 червня

НАК "Нафтогаз України" звернулася в Національну комісію регулювання електроенергетики з проханням невідкладного запровадження з 1 червня нових роздрібних цін на газ для населення.

Як повідомило джерело в уряді, НАК звернулася з офіційним листом у Мінпаливенерго, в якому зазначає, що, незважаючи на відповідні рішення Кабінету міністрів України, що рекомендували НКРЕ запровадити нові роздрібні тарифи з 1 травня, комісія досі не прийняла ніякого рішення.

"Нафтогаз" зазначає, що невирішення даного питання ставить під загрозу можливість компанії забезпечити збалансованість показників фінансового плану. При цьому щомісячне недоотримання доходу НАК у зв`язку з непереглядом цін становить 95,8 млн грн.

Як відомо, уряд порекомендував Національній комісії регуляції електроенергетики щомісячно підвищувати вартість палива на 3-5%, що доведе ціну газу для населення до кінця року до 38-42 копійок за кубометр. У комісії заявили, що готові задовольнити вимогу, проте ціни поки не підвищилися через відсутність вирішення НКРЕ, яке повинні були ухвалити 8 травня.

За підсумками року ціна на газ для населення може зрости на 21-35% - до 38-42,5 коп за кубометр. Таким чином, за розрахунками Мінпаливенерго, "Нафтогаз" отримає додатковий прибуток у розмірі 360-400 млн доларів.

Проте рішення НКРЕ про підвищення тарифів викликало опір у профсоюзів, які повинні схвалити зміну тарифів. Вони зажадали обґрунтувати собівартість газу, котрий видобувається на території України. Саме це блакитне паливо, згідно з розпорядженням Кабміну, йде на потреби населення.

"Коли складова заробітної плати в газовидобувних компаніях значно менша, ніж так звані "інші витрати", значить, щось не так, - упевнений заступник голови Федерації профспілок Сергій Українець. - Ми попросили показати ці витрати".

Водночас, як відомо, президент України Віктор Ющенко висловив переконання, що необхідно переглянути ціни реалізації природного газу, який видобувається в Україні, оскільки ціни, за якими НАК "Нафтогаз України" реалізує газ, збиткові для ключового національного монополіста.

Ющенко підкреслив, що нинішня ситуація з низькими цінами на газ може стати "колосальною проблемою для майбутнього". Таким чином, найвірогідніше, ціни на газ населенню таки підвищать, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Газ для населення може подорожчати з 1 червня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі