пʼятниця, 11 липня 2008 15:29

Гаазький суд вимагатиме арешту президента Судану

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі в понеділок вимагатиме ордер на арешт суданського президента по звинуваченнях в геноциді і військових злочинах.

Такий крок прокурора Луіса Морено-Окампо стане першим випадком, коли Гаага спробує притягнути до суду діючого главу держави.

Президент Омар Хасан аль-Башир підозрюється в організації в провінції Дарфур кампанії насильства, що привела до загибелі сотень тисяч мирних жителів.

У червні вже повідомлялося, що Морено-Окампо має намір притягти до відповідальності представників державного апарату Судану, але тепер очевидно, що перед судом можуть постати найвищі керівники країни.

Раніше Міжнародний кримінальний суд вже видав ордери на арешт двох суданських міністрів – колишнього і діючого, але жоден з них не був виданий Гаазі.

Деякі представники ООН в четвер висловили побоювання, що дії Морено-Окампо можуть ускладнити хід мирного процесу в Дарфурі і викликати нові напади на розміщений в провінції 10-тисячний контингент миротворців ООН і Африканського союзу. Суданську владу підозрюють в організації нападу на миротворців в минулий вівторок, коли щонайменше 22 миротворці були убиті.

Сутички між місцевим негритянським населенням Дарфуру і проурядовими арабськими силами бойовиків продовжуються в провінції з 2003 року. Число жертв конфлікту досягло, за різними оцінками, від 200 до 400 тисяч людей. У 2005 році Рада Безпеки ООН зобов"язала Судан співробітничати з судом в Гаазі, а в 2007 році в Дарфурі був розміщений спільний миротворчий контингент ООН і АС, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Гаазький суд вимагатиме арешту президента Судану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі