понеділок, 04 червня 2007 13:30

Гаагзький трибунал почав судити екс-президента Ліберії

У Гаазі почався суд над колишнім президентом Ліберії Чарльзом Тейлором, який звинувачується у вбивствах, сексуальних злочинах і насильстві над мирними жителями. Йому пред"явлені звинувачення по 11 пунктам, що включають військові злочини і злочини проти людства, здійснені під час громадянської війни в Сьєрра-Леоне. З 1991 по 2002 рік в цій країні було убито близько 50 тисяч чоловік. Звинувачення вважає, що колишній ліберійський лідер брав участь в організації тортур, масових вбивств і зґвалтувань, а також у вербуванні в збройні загони дітей.

59-річний Чарльз Тейлор відкидає всі пред"явлені йому звинувачення. Він відмовився бути присутнім на засіданнях трибуналу. У його листі, який зачитав на засіданні адвокат Карім Хан, йдеться, що екс-президент не вірить в справедливий розгляд і "не може брати участь в цьому фарсі", оскільки це буде "несправедливо по відношенню до народів Ліберії та Сьєрра-Леоне". Крім того, і сам Хан, призначений Тейлору британський адвокат, після напруженої дискусії з головою суду Джулією Себутінде покинув засідання. Суд призначив нового захисника, Чарльза Джеллоу, і ухвалив рішення розглядати справу без обвинуваченого.

Очікується, що розгляд триватиме 18 місяців. Звинувачення планує представити 139 свідків у цій справі, стверджуючи, що 62 з них пов"язані із злочинами Тейлора, здійсненими в Сьєрра-Леоне.

Чарльз Тейлор пішов у відставку з поста президента в 2003 році і з того часу жив в Нігерії, отримавши статус політичного біженця. Проте під тиском ООН влада цієї країни погодилися видати екс-диктатора. Рада безпеки ООН ухвалила рішення судити його в Гаазі, побоюючись дестабілізації ситуації в регіоні. Попередні слухання у справі Тейлора почалися в липні 2006 року, повідомляє Lenta.ru.



Зараз ви читаєте новину «Гаагзький трибунал почав судити екс-президента Ліберії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі