четвер, 05 квітня 2007 10:48

Французького вченого два місяці тримають у полоні в Ірані

Міністерство закордонних справ Франції підтвердило, що Іран насильницьки утримує французького ученого в полоні вже більше двох місяців, після того як поліція відібрала у нього паспорт.

Як повідомляє агентство France Presse, Стефана Дюдуаньона (Stephane Dudoignon) затримали 30 січня цього року в південно-східній провінції Систан і Белуджістан, коли він проводив фотографування релігійної процесії. Після цього його переправили до Тегерана, де він фактично знаходиться під домашнім арештом.

Дюдуаньон одружений на громадянці Ірану. Він працює у французькому Національному центрі наукових досліджень і спеціалізується на ісламських дослідженнях. За відомостями газети Le Monde, він поїхав до прикордонної іранської провінції в рамках спільної наукової програми із Захеданським університетом, щоб провести дослідження суннітської меншини.

У цій провінції діють екстремістські угруповання белуджів, які базуються в Пакистані й мають за мету створення національної теократичної держави за типом Афганістану за правління талібів. Сунніти-белуджі звинувачують іранську владу шиїтів у гнобленні.

Французькі дипломати намагалися вирішити долю Дюдуаньона, не повідомляючи про це публічно. Раніше цього року шляхом дипломатичних переговорів удалося домовитися про звільнення француза й німця, які провели в іранській в"язниці півтора року. Їх затримали за порушення іранського кордону під час риболовецької експедиції.

Франція висловила солідарність із Великою Британією в її прагненні звільнити 15 моряків, захоплених Іраном 23 березня. Тегеран стверджує, що вони порушили державний кордон, проте Лондон вважає, що британські військовослужбовці знаходилися у момент захвату на території Іраку. 4 квітня президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад оголосив про готовність звільнити британців, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Французького вченого два місяці тримають у полоні в Ірані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі