пʼятниця, 08 лютого 2008 09:27

Французький прем"єр вперше побуває у Казахстані

Прем"єр-міністр Франції Франсуа Фійон, який у п"ятницю прибуває з офіційним візитом до Казахстану, відкриє посольство своєї країни в Астані, повідомив РІА Новости представник комітету міжнародної інформації міністерства закордонних справ республіки.

"Це перший візит глави французького уряду до Казахстану за всю історію казахстансько-французьких відносин, домовленість про який була досягнута торік у вересні у Нью-Йорку під час зустрічі президентів Казахстану Нурсултана Назарбаєва і Франції Ніколя Саркозі", - сказав співбесідник агентства.

У рамках візиту плануються підписання ряду двосторонніх документів, зустрічі Фійона з президентом країни, прем"єр-міністром, головою Сенату парламенту республіки, а також професорсько-викладацьким складом і слухачами Академії державного управління при президентові Казахстану.

Як відзначив представник МЗС, "в цілому нинішній візит Фійона є підготовчим етапом до організації візиту президента Саркозі до Казахстану 2009 року".

На думку казахстанських дипломатів, візит Фійона покликаний "продемонструвати нові підходи і інтерес Парижа до нашої країни як регіонального локомотива Центральної Азії і перспективного партнера на міжнародній арені".

Для Казахстану Франція є п"ятим по значущості торговим партнером (після Росії, Китаю, Швейцарії і Італії). За підсумками 2007 року обсяг казахстансько-французької торгівлі перевищив 4 мільярди доларів, а французькі інвестиції в економіку Казахстану за три квартали досягли 3,7 мільярда доларів.

Париж бачить серйозні можливості для дворазового збільшення взаємного товарообороту. Зокрема, Франція зацікавлена в розширенні співробітництва з країнами-постачальниками вуглеводневої сировини і розглядає Казахстан як один з важливих і перспективних партнерів у цій галузі.

У Казахстані працюють понад 40 французьких компаній у нафтогазовій, гірничодобувній, енергетичній, транспортній галузях і сфері послуг, зокрема чотири найбільші французькі банки. Підвищений інтерес до співробітництва у газовій галузі проявляє компанія Gaz de France, що має намір інвестувати в економіку країни 1 мільярд доларів.

Крім того, активно розвивається співробітництво  Казахстану і Франції у культурно-гуманітарній сфері. Вже чотири роки в Казахстані працює культурно-освітнє агентство "Альянс Франсез", а у сфері підготовки вищих управлінських кадрів налагоджене співробітництво між Академією державної служби при президентові Казахстану і французькою Національною школою адміністрації (ENA).

Співбесідник агентства відзначив, що останні десять років казахстанські студенти навчаються у Франції по лінії програми "Болашак", а в рамках прямих міжвузівських угод і на регулярній основі здійснюється обмін студентами і викладачами між двома країнами, повідомляє РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Французький прем"єр вперше побуває у Казахстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі