пʼятниця, 08 лютого 2008 08:19

Французький парламент прийняв конституційний договір ЄС

 У четвер Національні збори Франції, а за ним і Сенат підписали новий конституційний договір ЄС, прийнятий у грудні 2007 року у Лісабоні, повідомляє агентство France Presse. Підписання договору ознаменувало собою вирішення  кризової ситуації, що виникла  2005 року після того, як Франція і Нідерланди проголосували проти європейської конституції.

На користь договору на голосуванні нижньої палати парламенту – Національних зборів Франції – виступили 336 депутатів, проти – 52. На голосуванні верхньої палати "за" висловилися 265 депутатів, проти – 42.

Для завершення формальностей конституційний договір має бути підписаний президентом Франції Ніколя Саркозі, що брав активну участь у його розробці. Таким чином, Франція стане п"ятою державою ЄС, що підписала "Лісабонську угоду".

Згідно планам, підписаний Францією договір має бути затверджений 27 країнами-членами ЄС, перш ніж набути чинності 2009 року.

За новим документом, який заміняє європейську конституцію, буде скорочено кількість рішень, що вимагають одностайного схвалення, отже, рідше використовуватиметься національне вето. Крім того, піде в минуле чинна система змінних країн-голів ЄС; натомість обиратиметься президент Євросоюзу (строком на два з половиною роки) і представник ЄС у закордонних справах.

Німеччина планує затвердити "Лісабонську угоду" до червня, тоді як Швеція, Іспанія, Нідерланди і решта країн зроблять це пізніше, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Французький парламент прийняв конституційний договір ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі