вівторок, 27 травня 2008 16:15

Французький парашутист знову не зміг стрибнути з висоти в 40 кілометрів

Друга цього року спроба французького парашутиста Мішеля Фурньє (Michel Fournier) зробити стрибок з сорокакілометрової висоти і побити світовий рекорд зірвалася.

Наповнена гелієм повітряна куля, на якому Фурньє повинен був піднятися в повітря, з невідомих поки причин відокремився від гондоли з парашутистом і відлетів в стратосферу.

Попередня спроба, зроблена Мішелем Фурньє днем раніше, 26 травня, також була невдалою: її довелося відкласти через сильний вітер, який сягав швидкості 20 кілометрів на годину (5,5 метра в секунду), що ставило під загрозу безпеку парашутиста.

64-річний відставний французький військовий планує встановити відразу чотири світові рекорди: по висоті стрибка з парашутом, по висоті польоту людини на повітряній кулі, за часом і за швидкістю вільного падіння.

Очікується, що в стрибку Фурньє зможе подолати звуковий бар"єр. На висоту у 40 кілометрів він повинен буде піднятися на повітряній кулі. Сам парашутист знаходитиметься усередині спеціальної капсули з тиском, що постійно знижується.

Перед стрибком Мішель Фурньє дихатиме чистим киснем, щоб понизити рівень азоту в крові і уникнути можливої закупорки судин під час вільного падіння, коли атмосферний тиск постійно міняється.

Фурньє буде одягнений в спеціальний костюм, схожий на скафандр, в якому людина може витримувати температуру мінус 100 градусів за Цельсієм. Як повідомляє AFP, в 2002 і 2003 роках Мішель Фурньє вже зробив дві спроби стрибнути з висоти у 40 кілометрів. Обидві виявилися невдалими, передає агентство AFP.

Зараз ви читаєте новину «Французький парашутист знову не зміг стрибнути з висоти в 40 кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі