понеділок, 26 травня 2008 12:44

Французький парашутист хоче подолати в падінні звуковий бар"єр

Французький парашутист хоче подолати в падінні звуковий бар"єр
Французький парашутист Мішель Фурнье, підполковник у відставці, ризикуючи своїм життям, готується поставити чотири світові рекорди - зробити стрибок з висоти 40 кілометрів і подолати в падінні звуковий бар"єр, передає Breitbart.com з посиланням на AFP. Вартість проекту склала близько 19 мільйонів доларів.

"Цей проект - неймовірний виклик як науці, так і законам природи. Це моє дітище, моя мрія, і я хочу реалізувати її", - говорить Фурнье, який разом зі своєю командою здійснить стрибок над провінцією Саскачеван (Канада) 27 травня о 02:30 за місцевим часом.

Якщо 64-річному Фурнье вдасться реалізувати свою ідею і зістрибнути з повітряної кулі, що знаходиться на висоті 40 тисяч метрів, він поставить відразу чотири світові рекорди: за висотою стрибка з вільним падінням, за висотою польоту людини на повітряній кулі, за часом і за швидкістю вільного падіння.

Швидкість парашутиста досягне 1500 кілометрів на годину (416 метрів в секунду), тобто перевищить швидкість звуку (близько 330 метрів в секунду). Це означає, що Фурнье стане першою людиною, яка подолає звуковий бар"єр у вільному падінні, і при цьому залишиться живий.

Фурнье підніметься в стратосферу на висоту 40 км (відзначимо, що літаки зазвичай літають майже в чотири рази нижче) на наповненій гелієм повітряній кулі, знаходячись в спеціальній капсулі, тиск в якій поступово знижуватиметься. Парашутист надіне захисний костюм, забезпечений двома кисневими балонами.

Це буде четверта спроба Фурнье здійснити "Великий стрибок". Перша була намічена на вересень 2000 року у Франції, проте була скасована з міркувань безпеки: держава визнала, що щільність населення на відповідній території надмірно висока. Друга - серпень 2002 року, Саскачеван - була скасована через погану погоду. Третя - серпень 2003 року, Саскачеван - через розрив балона повітряної кулі при старті.

В кінці восьмидесятих років Фурнье також брав участь як один з можливих виконавців стрибка в подібному проекті французької армії, що також не був реалізований.

Зараз офіційний рекорд за висотою стрибка належить росіянинові Євгенію Андрєєву (24483 метри), непідтверджений - американцеві Джозефу Кіттінгеру (31 тисяча метрів). Фурнье поставив рекорд серед французьких парашутистів: 12 тисяч метрів. Максимальна висота польоту людини на повітряній кулі - 37 тисяч метрів, повідомляв раніше сайт zavtra.com.

Про наміри зробити подібний стрибок заявляли й інші парашутисти, зокрема австралієць Родд Міллнер, проте повідомлень про успішну реалізацію ідеї не поступало.

Фурнье та інші учасники проекту (лікарі, інженери, спонсори, серед яких французький астронавт Жан-Франсуа Клервуа) упевнені, що отримані дані (про поведінку людського тіла під час подолання звукового бар"єру) стануть в нагоді в медицині, науці та техніці (наприклад, під час планування рятувальних операцій в космосі), повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Французький парашутист хоче подолати в падінні звуковий бар"єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі