четвер, 20 березня 2008 08:53

Француженку, якій влада відмовила в евтаназії, знайшли мертвою (ФОТО)

 

Француженка Шанталь Себір, яка просила дати їй право "померти гідно", але якій було відмовлено в евтаназії, знайдена у себе удома мертвою. Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на представника МВС. Причини смерті "поки що невідомі".

52-річна Себір, що живе у Кот д"Ор у центральній Франції, вже вісім років була хвора на невиліковну пухлину носової порожнини, яка сильно деформувала її обличчя і була причиною нестерпних мук, звернулася з проханням про евтаназію.

Прийнятий 2005 року у Франції закон проте свідчить, що невиліковному хворому можна "дозволити померти", але не можна надавати в цьому "активної допомоги". Тим часом, Себір, яка є матір"ю трьох дітей, відмовлялася від запропонованої їй штучної коми, бажаючи померти у свідомості і в оточенні близьких.

У понеділок правосуддя відмовило їй у проханні, вирішивши неприпустимим "сприяння самогубству".

Після цього прем"єр-міністр розпорядився створити комісію для оцінки існуючого закону з метою його можливого коректування, а президент Ніколя Саркозі, що одержав лист від Себір, провів сьогодні зустріч з її лікарем, і попросив консиліум медиків дати оцінку стану її здоров"я "на вищому рівні".

Водночас правозахисниця Марі Юмбер, що боролася за право на евтаназію для свого сина п"ять років тому, закликає першу леді Франції Карлу-Бруні Саркозі дозволити добровільний відхід з життя невиліковно хворої Шанталь Себір.

Ситуація Себір дістала широкий резонанс у Франції. Католицька церква виступає категорично проти евтаназії. Водночас евтаназія розповсюджується по Європі: вона легалізована у Нідерландах, а у Люксембурзі аналогічний закон прийнятий 2008 року, але поки не набрав чинності.

На цьому фоні з сусідньої Бельгії прийшли новини: найвідоміший письменник цієї країни Хюго Клаус, що неодноразово висувався на Нобелівську премію, добровільно пішов з життя на 79-му році, хоча у нього була тільки перша стадія хвороби Альцгеймера.

Це перший випадок, коли така відома людина скористалася правом на евтаназію, законодавчо введеному у Бельгії з 2002 року.

"Клаус страждав хворобою Альцгеймера і сам визначив момент своєї смерті, попросивши про евтаназію у лікарні Антверпена Мідделхейм", - повідомив у середу пресі від імені сім"ї письменника його видавець.

"Все було відповідно до передбачених законом гарантій, зокрема обстеження психіатром", - підтвердила голова Бельгійської асоціації за право померти гідно Жаклін Херреманс.

Зараз ви читаєте новину «Француженку, якій влада відмовила в евтаназії, знайшли мертвою (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі