субота, 10 травня 2008 16:36

Франція відзначає 160-у річницю скасування рабства

Франція відзначає сьогодні 160-у річницю закону про скасування рабства. Церемонію в Парижі з нагоди цієї дати очолив президент країни Ніколя Саркозі. В Бордо проходить конференція, в якій разом із французькими політиками бере участь генерал-губернатор Канади Мікаель Жан, який перебуває тут із візитом.

Закони Французької Республіки розглядають рабство як злочин проти людства. За оцінками французьких істориків, з XVI по XIX сторіччя з Африки на ринки Європи й Америки було вивезено від 11 млн до 50 млн рабів.

У Франції ввезення в країну африканських рабів вперше було заборонене ще в дев"яностих роках XVIII століття. Заборона поширювалася спочатку не на всі французькі колонії, але отримала всеосяжний характер в період "Ста днів" - останніх трьох місяців правління Наполеона після повернення з острова Ельба.

Це рішення було, проте, забуте в епоху післянаполеонівської Реставрації. Тільки у 1848 році в силу вступив новий декрет. Вперше дата ухвалення цього акту була відмічена у Франції торік у травні.

Президент Ніколя Саркозі, виступаючи на заходах з нагоди сьогоднішньої річниці, заявив, що наслідки рабовласницької епохи продовжують створювати проблеми для французького суспільства.

"Рабство було трагедією, яка завдала тяжкого удару по цілих континентах, відбилася на свідомості людей, - сказав він. - І сьогодні глибокий шрам рабовласницької епохи, її наслідки залишаються в душах людей та їхній пам"яті".

Президент визнав, що "в країні продовжують існувати факти нерівності, що походить з цього тяжкого спадку Франції".

Саркозі повідомив про створення в країні наукового центру вивчення рабовласницької епохи. Також з нового навчального року ця тема буде внесена до програми навчання в ліцеях і коледжах Франції.

Скасування рабства тепер святкуватиметься у Франції двічі на рік - 10 травня, оскільки цього дня в 2001 році був прийнятий закон, який прирівнює рабство до злочинів проти людяності, та 23 травня, - в 1848 році цього дня в країні було скасовано рабство.

Президент відкрив у саду поряд із сенатом Франції пам"ятник з нагоди ювілею скасування рабства - він є зображенням ланок розбитих ланцюгів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «Франція відзначає 160-у річницю скасування рабства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі