понеділок, 19 травня 2008 14:07

Франція відновила контакти з ХАМАСом

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер підтвердив, що Париж відновив контакти з радикальним палестинським рухом ХАМАС, який вважається в ЄС терористичною організацією, передає AFP.

В інтерв"ю радіостанції Europe 1 Кушнер визнав, що інформація про переговори між Францією і ХАМАСом, яка з"явилася у виданні Le Figaro відповідає дійсності. "Було б невірно стверджувати зворотне", - відзначив міністр закордонних справ.

У статті Le Figaro від 19 травня, зокрема, стверджувалося, що ще місяць тому в Газі відбулася зустріч за участю відставного французького дипломата Іва Обена де ла Мессюзьера і лідерами ХАМАС Ісмаїлом Ханія і Махмудом Захаром.

Де ла Мессюзьер, який до свого відходу у відставку займав пост посла в Іраку, а також очолював північноафриканський напрям в міністерстві закордонних справ, заявив, що зустріч носила неофіційний характер.

"Я сказав лідерам ХАМАС, що вони повинні максимально врахувати вимоги, які висунув Захід, якщо хочуть, щоб з ними говорили: припинити теракти, визнати Ізраїль і дотримувати угоди, укладені між Ізраїлем і керівництвом Палестинської автономії", - відзначив Де ла Мессюзьер.

За словами французького дипломата, лідери ХАМАСа погодилися на створення незалежної палестинської держави у кордонах 1967 року, що, як він відзначив, означає непряме визнання Ізраїлю. Більш того, Ханія і Захар заявили, що готові припинити теракти, спрямовані проти Ізраїлю.

Де ла Мессюзьер також відзначив, що, не дивлячись на протистояння ХАМАСа і ФАТХа, очолюваного президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом, хамасівці визнають легітимність Аббаса. Його портрети, за словами французького дипломата, висять у всіх кабінетах керівників ХАМАСа.

Франція розірвала відносини з ХАМАСом, після того, як в червні 2007 року ХАМАС вчинив військовий переворот, захопивши і поставивши під свій одноосібний контроль Сектор Газа. Чиновники, активісти і прихильники руху ФАТХ були звідти вигнані або пішли в підпілля.

Відновлення контактів з ХАМАСом свідчить, на думку журналістів Le Figaro, про зміни у французькій зовнішньополітичній доктрині. У французьких владних колах нібито зрозуміли, що політика ізоляції ХАМАСа ні до чого не привела і не приведе і що добитися миру на Близькому Сході, спираючись на одну з половин палестинського району, неможливо.

Як пише Le Figaro, президент Франції Ніколя Саркозі, який раніше був непримиренний відносно ХАМАСа, змінив свою позицію. Так коментуючи недавню зустріч колишнього президента США Джимі Картера з одним з лідерів Хамаса, Халедом Машалем, Саркозі відзначив, що з часом подібні контакти можуть виявитися корисними, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Франція відновила контакти з ХАМАСом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі