четвер, 19 серпня 2010 11:37

Франція буде платити циганам за повернення в рідну Румунію

Франція буде платити циганам за повернення в рідну Румунію

Влада Франції готує операцію з вислання до кінця серпня в Румунію та Болгарію семисот циган, які нелегально проживають на французькій території. Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на місцеві ЗМІ.

Перший літак з кількома десятками циган на борту, як очікується, приземлиться в четвер у Румунії.

У Парижі підкреслюють, що мова йде про добровільне вислання. Цигани погодилися залишити Францію, їм безкоштовно видадуть авіаквитки. Крім того, кожному з циган перерахують матеріальну допомогу в 300 євро.

Проте влада Румунії стурбована рішеннями, прийнятими стосовно циган у Франції.

У румунському міністерстві закордонних справ попередили, що побоюються "ксенофобських реакцій", а також "популістських" рішень в Парижі.

Офіційний представник французького МЗС Бернар Валеро у свою чергу заявив, що заходи "повністю відповідають нормам Євросоюзу".

Роз'яснення французького МЗС надійшла у відповідь на заяву представника Єврокомісії Вівіан Редінг, яка вважає, що "Франція повинна дотримуватися норм свободи пересування та облаштування громадян ЄС".

Розпорядження було віддане після того, як в одному з міст у долині Луари відбулися серйозні зіткнення між циганами та поліцією, що почалися після того, як поліцейський застрелив молодого цигана.

У Франції живе кілька сотень тисяч циган, переважно у давно заснованих поселеннях.

Останнім часом до них приєдналися цигани з Румунії і Болгарії, яким дозволено в'їжджати в країну без візи. Їм, однак, потрібно знайти роботу, якщо вони хочуть залишитися в країні.

Зараз ви читаєте новину «Франція буде платити циганам за повернення в рідну Румунію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі