вівторок, 20 листопада 2007 08:36

Фотографа AP викрили в допомозі терористам

Пентагон подав позовну скаргу до кримінального суду Іраку, де звинуватив затриманого більше півтора років тому позаштатного фотографа Associated Press в тому, що він є "медіа-посередником терористів".

"Ми упевнені, що Білал Хусейн був терористичним агентом, що влаштувався в AP", - заявив в понеділок прес-секретар Пентагону Джеф Моррелл. - "У багатонаціональних сил в Іраку є переконливі і неспростовні докази того, що Білал Хусейн представляє загрозу безпеці і стабільності, оскільки пов"язаний з діяльністю бойовиків".

Хусейн був затриманий 12 квітня 2006 року, коли морські піхотинці прийшли в його будинок в Рамаді, щоб встановити там тимчасовий наглядовий пост, і виявили матеріали для виготовлення бомб, пропагандистські матеріали бойовиків, а також супутникову фотографію військового об"єкту, що належить США.

Хусейн, що отримав в 2005 році Пулітцеровську премію у складі групи фотографів AP, знаходився під підозрою давно - він часто виявлявся на місці терактів у момент їх здійснення бойовиками. Після затримання фотографа були зібрані нові докази його причетності до терористів.

Згідно із законами Іраку, суддя повинен ознайомитися з матеріалами слідства і вирішити, чи достатні вони для пред"явлення звинувачень. Після цього справу розглядає колегія з трьох суддів. США в цьому процесі виступить як "свідок, що подав скаргу", відзначив представник Пентагону.

Тим часом, глава AP Том Керлі заявив, що законні права журналіста ігноруються і порушуються американським командуванням в Іраку, що утримує його в ув"язненні без пред"явлення звинувачень. На думку Керлі, ситуацію можна змінити, лише випустивши Білала Хусейна на свободу, передає France Pressе.

Зараз ви читаєте новину «Фотографа AP викрили в допомозі терористам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі