понеділок, 23 квітня 2007 13:45

Фото вбитого Кравченка. "Це не може бути самостріл!"
6

"Це не може бути самостріл!" - заявив відомий професор-нейрохірург Микола Поліщук побачивши фото мертвого екс-міністра МВС Юрія Кравченко.

"За характером зафіксованих поранень можу однозначно стверджувати: це насильницька смерть, подібні пошкодження людина не могла заподіяти собі сама", - упевнений лікар.

Про це він говорив і раніше, аналізуючи протокол огляду тіла, але його думку прокуратура не врахувала.

"Я не даю якихось політичних або правових оцінок. Я провожу аналіз документації як людина, що знає судово-медичну експертизу і багато років що працювала у цій галузі. В першу чергу мене цікавили обставини загибелі, і лише в останню те, що загиблий носив прізвище Кравченко"- сказала Поліщук.

Він підтверджуєзаяву слідчих, які стверджують, що були випадки, коли люди намагалися застрелитися, роблячи по 7-8 пострілів. Але, за словами Поліщука, це стосується випадків, коли постріли робилися в руку, ногу або пальці.

У випадку з Каравченком, перший постріл було зроблено впритул із зброї, притиснутої до тіла. В цілому його напрям не характерний для поранення, заподіяного людиною самій собі: воно йде від низу до верху і зсередини назовні.

Крім того, за словами Поліщука, після того, як повністю роздроблені нижня і верхня щелепа, пошкоджені хрящі носа, вісім зубів, уявити, що людина могла діяти цілеспрямовано, практично неможливо.

Якщо робиться постріл в голову, людина, зазвичай, непритомніє. Або здатна пересуватися рачки або повзти. А слідчі доводять, що загиблий планомірно і чітко повторно вистрілив собі в голову.

Слідчі також намагаються довести, що Кравченко, зробивши перший постріл, міг прожити кілька хвилин або навіть кілька десятків хвилин. Але чому при цьому не були виявлені домішки крові в легенях і бронхах, немає крові в шлунку? Адже людина при цьому обов"язково повинна була дихати.

"Я не уявляю собі, яка повинна бути у людини сила волі, щоб при повністю розбитій щелепі він рефлекторно рукою не змахнув би кров. Проте ж у протоколі судово-медичної експертизи, який я бачив, немає ніякої згадки про те, що долоні постраждалого забруднені кров"ю. Значить, людина стріляла не сама. Якби він робив перший постріл впритул правою рукою, лівою повинен був витерти лице, - говорить Поліщук.

І ще один факт. Як після двох таких пострілів чоловік міг не впасти із стільця без поручнів? Два потужні постріли - а людина продовжує сидіти на стільці, розставивши ноги! Після смертельного пострілу йде повна релаксація тіла, і тільки потім наступає трупне заціпеніння.

"Від першого пострілу на підборідді залишилася штанг-марка (специфічний відбиток від цівки пістолета). А в області скроні, виходячи з тих документів судмедекспертизи, які я бачив, - говорить лікар - вона відсутня".

Поліщук упевнений, що стріляли не впритул, а з якоїсь відстані від голови.

Сьогодні ж прокуратура заявляє, що штанг-відбитки є на обох вхідних отворах. Тобто існують відмінності між первинною документацією і тою, що з"явилася зараз.

Сім"я Юрія Кравченка, яку Генпрокуратура не зважила за необхідне ознайомити з результатами експертиз, через суд наполягатиме на відновленні кримінальної справи.

Тим часом відомо, що минулого разу розслідування відновили саме на вимогу сім"ї. Коли в грудні 2005 року справу закрили за відсутністю складу злочину, дружина покійного Тетяна звернулася в Печерський райсуд з скаргою на дії слідчого.

10 лютого минулого року суд ухвалив рішення про відновлення розслідування. Генпрокуратура подала апеляцію, проте 11 травня Апеляційний суд Києва її відхилив, вказавши на погрішності, допущені при проведенні слідства, пише Цензор.нет.






Зараз ви читаєте новину «Фото вбитого Кравченка. "Це не може бути самостріл!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі