пʼятниця, 11 лютого 2011 13:02

Фіни відтворять рецепт двохсотлітнього пива (ФОТО)
6

Фото: Фото: VTT

П'ять пивних пляшок знайшли водолази біля узбережжя Аландських островів - поряд з партією шампанського марок Juglar, Veuve Clicquot ("Вдова Кліко") і Heidsieck, оголошеним найстарішим зі збережених до наших днів зразків.

Місцеві фахівці розраховують відновити виробництво пінного напою, який був виявлений на шхуні, затонулій приблизно в 1825-1830 роках.

Ідея повернути рецепт майже двохсотлітнього пива належить чиновникам Аландських островів. Її реалізація доручена науково-дослідному центру VTT.

Фахівцям належить визначити, який тип сировини використано у пиві, і встановити, чи збереглися всередині мікроорганізми, такі як молочнокислі бактерії і пивні дріжджі. Роль останніх у процесі пивоваріння початку XIX століття не до кінця з'ясовано, пояснила Анніка Вільгельмсон, один з учасників проекту.

У VTT вже є досвід вивчення пива та інших солодових напоїв, у тому числі методами протеоміки (наука про взаємодію білків у живих організмах), і досліджень ДНК.

Результати опублікують в травні у вигляді наукової статті. Якщо вчені розгадають старовинний рецепт, незабаром у Європі може з'явитися нове давнє пиво.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Фіни відтворять рецепт двохсотлітнього пива (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі