середа, 29 жовтня 2008 10:44

Фінансова криза очистить ринок від турфірм-одноденок

Фінансова криза очистить ринок від турфірм-одноденок

Фінансова криза скоректувала плани багатьох українців – поїздки на закордонні курорти чекають кращих часів. До того ж ціни на тури за рік зросли в середньому на чверть. Та й продають їх за комерційним валютним курсом.

До початку жовтня туристичні агентства працювали за курсом Нацбанку, а коли різниця стала суттєвою, усі розрахунки перевели на ринкові. Відучора оператори продають путівки за курсом 6 гривень за долар. Тим, хто вже запланував відпочинок, подітися нікуди. А нових клієнтів турфірм такий курс часто відлякує.

Нині турагенції зазнають значних збитків. Перший удар - через стрибок курсу долара. На цьому в середньому втратили 15% від вартості кожної путівки. Наступний удар – відчутніший – стрімке зменшення попиту. Експерти прогнозують, що з нового року чимало компаній збанкрутують. Але бачать у цьому позитив. Найсильніші виживуть, а фірми-одноденки підуть з ринку.

Ігор Голубаха, президент асоціації туроператорів: "Фінансові кризи завжди призводять до очищення, до підвищення професіоналізму тих бізнесменів, які працюють на тому чи іншому секторі економіки".

Ще якось тримається попит на традиційно популярні тури: осінні шкільні канікули та новорічні свята. Хоча і тут є зниження близько 7 відсотків. А от листопад, перша половина грудня, кінець січня і лютий – місяці цілковитого затишшя. У цей період найвигідніше їхати відпочивати. Адже турфірми місця в готелях і літаках уже забронювали. Якщо не буде туристів, підприємці платитимуть з власної кишені. Тому продаватимуть тури навіть нижче за собівартість.

Щоправда, експерти радять бути обережними, якщо пропонують путівку надто дешево. Турфірма може влаштувати розпродаж, наприклад, перед своїм банкрутством чи зникненням, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Фінансова криза очистить ринок від турфірм-одноденок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі