четвер, 10 січня 2008 12:29

Фінансисти назвали 2008 рік одним з найнебезпечніших для світової економіки

2008 і подальші роки стануть одними з найнебезпечніших для світової економіки. Про це йдеться в спільному огляді "Global Risks 2008", підготовленому Світовим економічним форумом і рядом крупних фінансових інститутів США та Європи, таких як американська Citigroup і швейцарський Zurich Financial Service, і опублікованому 9 січня. У числі головних погроз називаються наслідки іпотечної кризи в США, зростання цін на нафту і продовольство, а також збої у системі глобальних постачань.

У огляді ризики поділені на політичні, економічні, технологічні та соціальні. Всі вони за ступенем вірогідності оцінені за п"ятибальною шкалою, де "п"ятірка" означає більш ніж 20-відсоткову вірогідність, а "одиниця" – менш ніж 1-відсоткову.

Як наголошується в доповіді, ключовою проблемою, оціненою в 4,5 балу, в 2008 році стане фінансова криза на розвинених ринках, яка може відправити американську економіку в рецесію, призвести до обвалу котирувань на фондових біржах і різкого падіння курсу долара. Під питанням залишається уповільнення темпів зростання азіатських економік, перш за все Китаю. Підсумкові втрати для глобальної економіки від такого сценарію розвитку подій оцінюються в суму до 1 трильйона доларів.

Другою найбільш вірогідною небезпекою, на думку авторів огляду, залишається зростання цін на нафту, збитки від якого також можуть скласти сотні мільярдів доларів. Паралельно, через збільшення споживання та оранку посівних площ під біопаливо, ростуть і ціни на продовольство, що досягли 25-річних максимумів. Укупі з рекордно низькими продовольчими запасами це веде до політичної нестабільності і, можливо, навіть масових заворушень у країнах третього світу.

Доповідь приурочена до щорічної конференції Світового економічного форуму, яка відкривається за два тижні в Давосі, де збереться світова економічна і політична еліта, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Фінансисти назвали 2008 рік одним з найнебезпечніших для світової економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі