пʼятниця, 01 червня 2007 16:53

Філарет видав декларацію, про причину розколу церкви

Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) випустила історико-канонічну декларацію, в якій викладена історія розколу УПЦ, зокрема, причини, через які це відбулося.

Як повідомив патріарх УПЦ КП Філарет на прес-конференції в п"ятницю в Києві, текст декларації прийняв архієрейський собор УПЦ КП, який проходив в Києві 19 травня 2007 р.

Випуск декларації приурочений до 15-річчю Харківського архієрейського собору, що виступив проти автокефалії української православної церкви, який представники УПЦКП вважають незаконним і таким, який привів до розколу Української православної церкви.

Як пояснив Філарет, випуск декларації має дві основні цілі: "Затвердити серед єпископату, духівництва і віруючих київського патріархату, що наша церква, з погляду віровчення, морально учення, канонів та історії стоїть на вірному шляху. А також показати духівництву, ієрархії і віруючим московського патріархату, що вони дарма борються, тому що вони стоять на не правильному шляху".

На підтвердження своєї позиції Філарет привів декілька прикладів з історії православ"я, коли після довгого опору помісні церкви визнавалися автокефальними і всі звинувачення в розкольництві знімалися. Крім того, він нагадав приклад об"єднання Російської православної церкви після 80 років так званого "карловацького розколу".

Філарет відзначив, що у представників Київського патріархату немає можливості особисто пояснювати свою позицію представникам Московського патріархату (УПЦ МП), оскільки їм заборонено спілкуватися з "розкольниками". У зв"язку з цим декларація є можливістю пояснити УПЦКП письмово, повідомляє Інтерфакс-Україна.


Зараз ви читаєте новину «Філарет видав декларацію, про причину розколу церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі