четвер, 06 грудня 2018 11:41

Філарет не буде балотуватися на голову помісної церкви - джерело

Філарет не буде балотуватися на голову помісної церкви - джерело
Філарет проявляє мудрість, каже релігієзнавець Андрій Ковальов. Фото: УНІАН

Нинішній глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви. Про це заявив релігієзнавець, речник голови Верховної Ради Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП.

"За моєю інформацією, він (Філарет - ред.) не буде балотуватись на посаду предстоятеля. Швидше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор, імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але це буде все-таки людина із середовища Київського патріархату, тому що єпископів КП буде більшість", - сказав експерт в ефірі Hromadske.ua

За його словами, від 7 до 15 єпископів від колишньої УПЦ Московського патріархату (тепер Російська православна церква в Україні) будуть присутні на Соборі.

Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде "відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату".

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів:

"Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому кандидату. Це дуже правильний і символічний знак у контексті створення нової церкви, відродження".

"Мені здається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, у нього є сили, є нова візія розвитку церкви", - додав експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет: Москва тремтить

Президент Петро Порошенко повідомив дату проведення Об'єднавчого собору в Україні.

Порошенко після Об'єднавчого собору планує разом із обраним предстоятелем Української православної церкви вирушити до Стамбула на церемонію вручення томосу. А голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував зробити Софійський собор головним храмом церкви.

Зараз ви читаєте новину «Філарет не буде балотуватися на голову помісної церкви - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі