вівторок, 26 грудня 2006 12:03

ФБР шукає сліди Могилевича в РосУкрЕнерго

Американський Мінюст та ФБР активізували розслідування ролі кримінального авторитету Семена Могилевича у поставках газу із Росії до України. ФБР вважає Могилевича небезпечним злочинцем, діяльність якого пов"язана із корупцією у вищих ешелонах влади колишніх радянських республік.

У зв"язку з тим, що газ все частіше стає головним аргументом у політичних суперечках, США не на жарт стурбовані зростаючою паливною залежністю Європи від Росії та кримінальним минулим компаній, які стоять за поставками газу.

У світі зростають побоювання, що російська мафія може розповсюдити свій сплив на енергетику та використовувати прибутки від продажу природного газу для зростання свого економічного та політичного впливу.

Минулого року екс-керівник української служби безпеки Олександр Турчинов заявив, що Могилевич може контролювати бізнес газового трейдера РосУкрЕнерго, посередника Газпрому, створеного з метою ввозу туркменського газу до України.

Представники Нафтогазу України та Газпрому заперечують будь-який зв"язок РосУкрЕнерго з Могилевичем та його людьми.

Незважаючи на те, що створення РосУкрЕнерго узгодили президенти Росії та України, і Путін, і Ющенко стверджували, що не знають бенефіціарів трейдеру, який на паях з Газпромом продає газ Україні та Європі.

Але у квітні цього року діяльністю та власниками РосУкрЕнерго зацікавився американський Мінюст. Слідчі відділу боротьби з оргзлочинністю при Мінюсті зустрічались з представниками РосУкрЕнерго.

Прокурори Мінюсту та агенти ФБР зосередились також на діяльності компанії Highrock Holding Ltd. Вона зареєстрована на Кіпрі, але діє у Тель-Авіві, Київі, Москві та займається поставками товарів народного вжитку в Туркменістан та інші країни Центральної Азії в обмін на газ, який потім прямує до України та Східної Європи.

До 2003 року акціонерами компанії були дружина Могилевича та дружина його партнера Ігоря Фішермана. Американські служби намагаються встановити, чи причетні їхні чоловіки до діяльності Highrock. Власником Highrock є український підприємець Дмитро Фірташ. Він же - співвласник РосУкрЕнерго. Цікаво, що розслідування також стосується групи компаній "Ітера", власником якої був партнер Фірташа, Ігор Макаров. Highrock кілька років співпрацював з "Ітерою" під час постачання товарів у країни Центральної Азії, звідки "Ітера" отримувала природний газ.

Згідно з даними ФБР, 65-річний Могилевич - громадянин чотирьох країн:Росії, України, Ізраїлю та Угорщини. Він народився у Києві, отримав диплом економіста у Львівському університеті. Він завзятий палій та важить біля 136 кг. Проходив у справі щодо відмивання грошей у Bank of New York у 1998-2006 роках, пише GZT.ru

Зараз ви читаєте новину «ФБР шукає сліди Могилевича в РосУкрЕнерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі