середа, 18 липня 2007 15:22

Євросоюз занепокоєний "фосфорною хмарою"

Моніторинговий інформаційний центр Європейської комісії запропонував Україні допомогу у вигляді здійснення експертизи наслідків для навколишнього середовища аварії потяга з фосфором у Львівській області.

Про це повідомила представник Єврокомісії Барбара Хелфферіх.

"Моніторинговий інформаційний центр запропонував українській владі зробити експертизу щодо середньо- та довгострокових наслідків для навколишнього середовища цієї аварії. Україна зараз розглядає цю пропозицію", - сказала вона.

Представник Єврокомісії зазначила, що ЄС готовий надати Україні й іншу допомогу, зокрема, надати літаки, польові шпиталі, засоби пожежогасіння, якщо буде відповідний запит від України.

"Ми можемо діяти, якщо є запит. Поки такого запиту немає, ми маємо вважати, що ситуація знаходиться під контролем української влади", - сказала Хелфферіх.

Вона також зазначила, що Єврокомісія підтримує контакт з українською владою.

Говорячи про катастрофу, представник Єврокомісії зауважила, що головною проблемою на сьогодні є фосфорна хмара.

"Хмари не поважають кордонів. І вони можуть потрапити в Польщу чи Румунію, однак поки ми не маємо такої інформації", - сказала Хкллферіх.

16 липня в Буському районі Львівської області на залізничному перегоні Красне-Броди біля станції Ожидів Львівської залізниці через нез"ясовані обставини сталася аварія вантажного потягу у складі 58 вагонів, зокрема 15 спеціальних цистерн з небезпечною хімічною речовиною - жовтим фосфором. Вантажовідправник - Республіка Казахстан (станція Аса), вантажоодержувач - Польща (станція Оклеса). В результаті аварії зійшли з рейок 15 цистерн з жовтим фосфором, 6 з яких загорілося. Того ж дня гасіння пожежі завершене і локалізовано розповсюдження токсичних продуктів горіння, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз занепокоєний "фосфорною хмарою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі