субота, 16 лютого 2008 13:18

Євросоюз відправляє судово-поліцейську місію в Косово

Євросоюз схвалив відправку судово-поліцейської місії в край Косово, який готується оголосити незалежність від Сербії. Місію, до якої увійдуть близько 2 тисяч поліцейських і співробітників судових органів, буде розгорнено в Косово, починаючи з наступного тижня.

США і більшість країн Євросоюзу готові негайно визнати незалежність Косова. Сербія, Росія, а також Кіпр, який входить до складу ЄС, категорично проти цього рішення.

Експерти передбачають, що влада Косова може оголосити про суверенітет краю вже в неділю. Раніше прем"єр-міністр Косова Хашим Тачі завірив, що сербська меншина Косова не буде піддана дискримінації.

Перш ніж дати зелене світло на розгортання місії в Косово, Євросоюз дипломатично чекав, поки сербський президент Борис Тадіч пройде церемонію інавгурації.

Місія ЄС зможе, зокрема, відстежувати ведення справ про корупцію, організовану злочинність і військові злочини. Вона сформована з представників всіх країн ЄС, крім крихітної Мальти. Найбільше число своїх громадян в Косово направляють Німеччина та Італія.

Крім того, до делегації приєднаються представники країн, які не входять до ЄС, таких як США, Туреччина та Хорватія.

Рішення ЄС - "ясний сигнал" для Сербії та Росії, які вважають незаконним проголошення незалежності Косова і присутність в краї місії Євросоюзу.

Вчора, парламент Косова схвалив резолюцію, яка дозволяє прийняти весь пакет законів про незалежність краю за 24 години. Депутати вирішили змінити процедуру ухвалення законів для того, щоб в парламенті можна було затвердити всі пункти "плану Марті Ахтісаарі".

Проте, прем"єр-міністр Косово Хашим Тачі ухилився від відповіді на запитання про точну дату проголошення краєм незалежності, повідомляє Би-би-си.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз відправляє судово-поліцейську місію в Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі