середа, 25 лютого 2009 08:28

Євросоюз пригрозив Білорусі через Абхазію та Осетію

Євросоюз пригрозив Білорусі через Абхазію та Осетію
Білорусь буде мати "дуже і дуже серйозні проблеми" із вступом в програму Євросоюзу "Східне партнерство", якщо визнає незалежність Абхазії і Південної Осетії. З такою заявою виступив міністр закордонних справ головуючої в ЄС Чехії Карел Шварценберг.

Ті ж самі вимоги до Білорусі висловила і комісар Європейського союзу з зовнішніх зв"язків. "Що стосується незалежності Південної Осетії і Абхазії, то наша позиція залишається незмінною - ми її не визнаємо. І якщо Білорусь визнає їх незалежність, це відкине наші відносини назад", - заявила Беніта Ферреро-Вальднер.

"Східне партнерство" передбачає зближення між Євросоюзом та шістьма колишніми радянськими республіками - крім Білорусі це Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Домовленість про початок цієї програми була досягнута на зустрічі глав МЗСів країн-учасниць ЄС в Брюсселі. При цьому Росію й Туреччину запросили взяти участь у проекті в якості спостерігачів. Формальний старт програмі буде дано 7 травня на саміті в Празі.

ЄС обіцяє до 2013 року виділити східноєвропейським країнам 350 мільйонів євро

У рамках "Східного партнерства" ЄС обіцяє до 2013 року виділити названим країнам 350 мільйонів євро. Крім того, Євросоюз має намір обговорити з колишніми радянськими республіками створення зон вільної торгівлі для послуг і сільськогосподарських продуктів та полегшення візового режиму.

Передбачалося, що білоруський парламент розгляне питання про визнання Абхазії і Південної Осетії навесні 2009 року. Незалежність цих республік поки визнана лише Росією та Нікарагуа.

РФ активно домагалася того, щоб Мінськ також визнав незалежність двох територій, які формально входять до складу Грузії. У ЗМІ з"являлися повідомлення про те, що в обмін на це Білорусі були запропоновані кредит в 100 мільярдів рублів і збереження низької ціни на російський газ.

За матеріалами: Лента.ру, "Комерсант".
Зараз ви читаєте новину «Євросоюз пригрозив Білорусі через Абхазію та Осетію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі