вівторок, 01 травня 2007 10:57

Євросоюз і Америка заборонять традиційні лампи розжарювання

Декілька штатів США прийняли або мають намір прийняти закони, які заборонять використання традиційних електричних лампочок, дизайн яких був вперше запропонований прославленим винахідником Томасом Альфа Едісоном у 1879 році. Їм на зміну повинні прийти економічніші флуоресцентні лампочки.

Зокрема, штат Каліфорнія прийняв закон, згідно з яким у 2012 році в магазинах, розташованих на його території, продаж більшості видів звичайних лампочок буде заборонений. Передбачається, що завдяки цьому, в 2018 році Каліфорнія витрачатиме на 50% менше електроенергії. Аналогічні законопроекти готують штати Північна Кароліна, Род-Айленд і Коннектікут. У 2010 році продаж звичайних лампочок буде заборонений в Австралії. У 2012 році ця заборона почне діяти на території провінції Онтаріо (Канада).

За оцінками Американської Ради за Енергетично-Ефективну Економіку, нині 90% світла людство отримує за рахунок використання "лампочки Едісона". Флуоресцентні лампочки (у них світиться газ, а не проволока, як у традиційній лампочці) споживають на 25-30% менше електрики і служать в 10 разів довше.

За підрахунками Ради, заміна 1 тис. лампочок в будівлі, яка займає уряд штату Массачусетс, призвела до наступних результатів: рахунок за електрику зменшився (на $15 тис. в рік), паралельно був скорочений на 56 тонн викид вуглекислого газу, який вважається одним з винуватців "парникового ефекту" і глобального потепління. Скорочення викидів СО2  відбувається за рахунок меншого використання потужностей електростанцій, що працюють на вугіллі і мазуті.

Найближчим часом Європейська комісія ухвалить рішення про заборону використання на всій території ЄС традиційних електроламп з ниткою розжарення. Інформація про підготовлювані рішення поступила днями з Брюсселя.

Намір ЄС пояснюється тим, що перехід на люмінесцентні лампи дозволить заощадити до двох третин електроенергії, споживаної на освітлення. Цифри узяті з розрахунків австралійських фахівців – ця країна, за відомостями Eesti Energia, також готується до переходу на економічніші лампочки. У звіті австралійців стверджується, що якби всі країни світу одночасно відмовилися від ламп розжарювання, то заощадженою за рік електрикою можна було б забезпечити п"ять таких країн, як Австралія.

Як стверджують прихильники проекту, споживачі не відчують дискомфорту. Міняти освітлювальні прилади їм  не доведеться, оскільки цоколі старих і нових ламп не відрізняються за розмірами. Ціна люмінесцентних ламп, на думку ініціаторів переходу, знизиться після того, як галузь почне їх масове виробництво. Крім того, скорочення витрат електроенергії також повинне підвищити привабливість економічної лампочки, повідомляє Washington Profile, Эксперт.
Зараз ви читаєте новину «Євросоюз і Америка заборонять традиційні лампи розжарювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі