середа, 28 листопада 2007 11:47

Європу охопили масові страйки та заворушення

Після того, як у Франції 24 листопада завершився десятиденний страйк транспортників, котрі вимагали від уряду збереження пенсійних пільг, 27 листопада багатотисячні демонстрації у великих містах країни організували ліцеїсти і студенти. Їм не припав до душі законопроект про надання незалежності університетам. У ніч на понеділок спалахнули нічні погроми "кольорової" молоді в передмістях Парижа. Формальним приводом для безладів стала загибель підлітків із сімей іммігрантів, які на мопеді врізались у поліцейську машину.

Саркозі заявив, що особисто займеться вгамуванням підлітків. Після повернення з Пекіна президент має намір скликати екстрене засідання уряду.

У листопаді "епідемія бунтарства" поширилася всією Європою: з 14 листопада в сусідній Німеччині проходить найбільший за останні 50 років страйк машиністів, які вимагають підвищення зарплати.

27 листопада Греція на 24 години повністю позбулася інформаційного мовлення. Журналісти таким чином протестували проти наміру уряду піти на значне скорочення пенсійних фондів.

Двічі проти закриття малорентабельних ліній протестували угорські залізничники. Профспілки Угорщини організували загальнонаціональний страйк проти планів зі скорочення соціальних пільг. 27 листопада на знак протесту проти пенсійної реформи водії автобусів по всій країні на дві години зупинили роботу.

Як відзначають експерти, листопадовий сплеск соціальної активності не стане потрясінням для Європи: європейці вважають за краще не затягувати страйки, під час яких їм не виплачують зарплату. NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Європу охопили масові страйки та заворушення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі